snOWWOol
Svensk spill-ull sparar snö och räddar glaciärer
Flera klimatrapporter vittnar om att vintersäsongen ständigt förkortas och att världens glaciärer smälter. Att täcka snö och is med snölagringsdukar är ett sätt att möjliggöra att många vintersportorter fortsatt kan bedriva verksamhet. En möjlig biobaserad råvara till snölagringsdukar är ull, och då med fördel ull som idag inte kan användas till annat.
Projektet bygger vidare på två tidigare projekt som genomfördes genom Peak Innovation – ERUF-projektet SNÖ (2015-2017) och Interegprojektet SNÖRIK – forskning och innovasjon over riksgrensen (2018-2020).
Syfte och mål:
Syftet med projektet är att a) Utveckla en snölagringsduk där det fossila materialet polypropylen har ersatts med en biobaserad råvara (ull), och b) hitta avsättning för ull som idag går till förbränning eller deponi från fårskötsel och industriella restströmmar. Samtidigt syftar projektet att på sikt bidra till minskade klimatförändringar genom att motverka avsmältning av snö och is.
Målet är att utveckla snölagringsdukens egenskaper genom labb-tester och slutligen genomföra ett fullskaletest på en skidanläggning i Sverige (inom Branäsgruppen) samt att ta fram en detaljerad affärsplan för hur duken skall kommersialiseras.
Projektet förväntas resultera i att en optimerad receptur på en biobaserad snölagringsduk, samt att duken har demonstrerats i stor skala hos behovsägare (Branäsgruppen). En hållbarhetsbedömning finns framme tillsammans med en detaljerad affärsplan för kommersialisering.
Arbetspaket:
Science Park Borås och Högskolan i Borås är delaktiga i arbetspaket 2, 3 och 6.
AP2 – Design och utveckling av receptur
Med utgångspunkt i de erfarenheter som projektgruppen har av den första generationens bio-baserade snölagringsduk samt test- och tillverkningsmetoder kommer design guidelines att tas fram med bas i Ellen MacArhturs tre designpronciper som ligger till grund för modellen för cirkulära designstrategier, framtagen av Delegationen för cirkulär ekonomi. Materialscreening kommer att genomföras för både ullråvara, bindefiber och eventuella andra råvaror (tillsatser, ytskikt). Påverkan av förbehandling av ull kommer att undersökas och 5-10 recepturer för snölagringsduken kommer att tas fram i labb-skala (50 x 100 cm) hos RISE och testas för valda egenskaper på Mittuniversitetet och Högskolan i Borås som exempelvis styrka, avsmältning, isoleringsförmåga, åldring, ytegenskaper och tätskikt, bionedbrytbarhet etc. Bland annat kommer ISO13937-4 alternativt ISO9073-4 att användas. AP2 bidrar till förflyttningen i TRL, från 3 till 6.
AP3 – Produktion och verifiering
Resultaten från AP2 ger förutsättningar för val av receptur för vidare testning. Tester i mindre omfattning kommer att göras i fält redan sommaren 2023, med huvudmålet att förfina recepturen inför tillverkning av den snölagringsduk som ska demonstreras och utvärderas i stor skala (mål ca 2 000-4 000 m2) under år 2024. Även utveckling och test av olika sätt att sammanfoga dukar vid utläggning ingår i detta AP. Ett exempel är Albany Internationals sammanfogning av machine clothing, fotot ovan, men flera metoder kommer att undersökas. AP3 bidrar tillsammans med AP2 till förflyttningen i TRL, 3 till 6.
AP6 – Resultatspridning, nyttiggörande och nätverk
Kommunikationsplanen som tas fram i AP1 ligger till grund för resultat- och kunskapsspridning inom AP6 som även kommer att nätverka och göra projektet synligt på olika evenemang, som kan handla om allt från skidsport och vinterorter, textilindustri och fårskötsel. Både aktörer och allmänhet är målgrupp. Projektet planerar även att genomföra workshops med intressenter som exempelvis Lassalyckan skidstadion i Ulricehamn m.fl.
Samarbetspartners
- Högskolan i Borås
- Mittuniversitetet
- Peak 63 AB
- RISE Research Institute of Sweden
- Scandinavian Nonwoven AB
- Branäsgruppen
- CE produkter AB
- CC Wool (Pråmhuset AB)
- Ivanhoe
- SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation)
- Svenska skidförbundet
- IUC Sjuhärad
The Loop Factory AB - Näringsliv Ulricehamn AB
Finansiär
- Vinnova
Tidsram
Startdatum: 2022-11-01
Slutdatum: 2025-04-30
Projektledare
Annika Linder, The Loop Factory AB – annika.linder@loopfactory.se
Linda Nydén, projektkoordinator Science Park Borås – linda.nyden@hb.se