Science Park Borås och Guringo Designstudio i unikt samarbete med Puma

Science Park Borås och Guringo Designstudio i unikt samarbete med Puma

Sportlinnen hänger på galgar i rad
Inom en snar framtid kan det vara möjligt för dig som tränar löpning, eller bara gillar träningskläder i allmänhet, att köpa biologisk nedbrytbara träningsplagg som du beställer on demand. Det globala sportföretaget Puma lanserar, i ett samarbete med Guringo Designstudio, en prototypkollektion kallad Fade to Waste, med plagg som helt återgår till det naturliga kretsloppet efter 48 timmar. Samarbetet har initierats av Science Park Borås och Textilhögskolan.

 

När Jonas Larsson, projektledare på Science Park Borås och tillika forskare och universitetslektor på Textilhögskolan, besökte en konferens i Köpenhamn våren 2019, anade han föga att den resan skulle resultera i ett samarbete med världens tredje största tillverkare av sportkläder.

Under konferensen träffade Jonas Larsson en av Pumas medarbetare och visade upp ett urval av den forskning och de projekt som han är med och driver vid Högskolan i Borås. Representanten för Puma fastnade direkt för Streamateria, konceptet som jobbar med att utveckla biologiskt nedbrytbara plagg, och diskussionen om hur Puma och Streamateria eventuellt skulle kunna jobba tillsammans påbörjades.

Ett halvår senare finns färdiga prototyper av träningslinnen och shorts till herr och dam, redo att visas upp på den digitala modefestivalen Virtual Design festival som pågår mellan april och juni 2020.

Helt nedbrytbara plagg

Plaggens grundkonstruktion kan liknas vid ett löv. Först skapas ett membran via en 3D-printer vars struktur sedan fylls med en bioplast och ett fullt komposterbart plagg skapas. Plaggen bryts ner efter 48 timmar, för att helt återgå till det naturliga kretsloppet. Detta jobbade Guringo intensivt med bland annat under Big Do – ett veckolångt designhackaton inom ramen för Textile and Fashion 2030. Beställningar av plaggen är tänkta att kunna göras on demand.

Efter att antal lyckade möten och träffar med bland andra Erik Lindvall på Guringo Designstudio, satte arbetet igång och kollektionen kommer att presenteras i sin helhet någon gång i augusti. Men att den skulle bli verklighet var ingen självklarhet. Intresset för Streamateria är stort, men få vågar satsa på projektet, berättar Erik Lindvall. Puma går, enligt Lindvall, mot strömmen. Han tycker sig se att företaget visar stort mod och handlingskraft i tron på Fade to Waste.

Man justerar ett plagg på en provdocka

Erik Lindvall, Guringo Designstudio Foto: Guringo Designstudio

– Det betyder vansinnigt mycket för oss att vi får möjlighet att jobba vidare med Streamateria i den här samarbetsformen. Ynnesten att få sätt en Puma-logga på plaggen är nästan ofattbar. Det här är ett långt kliv närmare realisering och att det blir på riktig nu, Säger Erik Lindvall.

Science Park Borås roll i samarbetet och att ta fram kollektionen har varit genomgående och avgörande, från initieringen till möjliggörandet i Science Park Borås innovationsmiljö DO-tank Center.

– Alla som jobbar på Science Park Borås och i DO-tank Center, som utvecklar tekniken och genomför hypotesprövning, spelar enorm roll för det här samarbetet. De som jobbar i DO-tank Center är innovativa, modiga och disruptiva på ett sätt som är unikt i Sverige. Det har varit avgörande för samarbetet med Puma, säger Erik Lindvall.

-För mig är även staden Borås en oas i en linjär öken – en fyr i stormen i ett superreaktionärt industritänk. Där lyser Science Park Borås, Textilhögskolan och Borås precis som Puma gör i sportmodebranschen. Dessutom är ju Jonas Larsson är en ”spindoctor” av rang och en av Guringos starkaste ambassadörer, säger Erik Lindvall.

 

Komposterbar Art Nouveau

Mönstret på plaggen kan beskrivas som Art Nouveau-liknande och har tagits fram tillsammans med Pumas designavdelning. Puma hoppas att kollektionen kan bidra till att skapa förändring av hur sportkläder görs, och i sin tur hjälpa till att ”leda vägen till en framtid med noll avfall”.

– Vi har helt och hållet passerat hållbarhet – vi vill vara förnybara, avslutar Erik Lindvall.

Här kan du läsa en artikel om Guringo och Streamateria
Till Streamateria och Guringo Designstudios hemsida
Här hittar du mer information om den digitala utställningen Virtual design Festival