800 besökare i Do-tank Center i oktober

Med över 250 bokningar under 2019 håller Do-tank Center på att etablera sig som en stor och viktig innovationsplats för företag i Västra Götaland som vill ställa om till en cirkulär ekonomi.

– Miljön, kulturen och människorna är nycklar till att alltfler intresserar sig för Do-tanken och anledningar till att vi får in så många bokningar, säger innovationsstrateg Erik Valring som tillsammans med kollegan Mathias Bräck på Science Park Borås driver Do-tank Center inom ramen för projektet Circular Hub.

De berättar att året har varit intensivt med ett genomsnitt på cirka 150 personer i månaden som har gjort jobb eller besökt Do-tanken, med en riktig besökstopp i oktober.

– Då hade vi över 800 personer i lokalen, säger Mathias Bräck.

Designers Jenny Lundberg och Frida Hallgren från Gina Tricot diskuterar idéer med forskaren och designern Anna Lidström vid Textilhögskolan tillsammans med Felicia Lundberg och Lovisa Nolander från XV Production, som stod för produktionen i mikrofabriken under Big-Do.

Plats som inspirerar

Båda lyfter fram inspiration, workshops och möjligheten att arbeta med konkreta projekt som tre centrala delar i erbjudandet. Under året har en mängd olika aktiviteter arrangerats såsom hackatons, prototypframtagningar och produktutvecklingar, seminarier, events och allmänna företagsbesök. Ett event som fått stor uppmärksamhet både i media och i textilbranschen var aktiviteten Big Do som hölls i augusti i år, då ett antal kända kläd- och modeföretag använde lokalens utrustning och personalens kompetens för att utmana sina befintliga processer. Målet var att bidra till en mer hållbar utveckling.

– Det finns en tvärvetenskap i den här miljön där teknik möter textil och det är det som gör det så kraftfullt, säger Mathias Bräck om det generella intresset och specifikt om framgången med Big-Do.

Mathias Bräck vid skärbordet som finns i labbet i Do-tank Center. Skärbordet kan skära i textil, plaster och fräsa i trä. – Vi kan snabbt ta fram prototyper av olika slag, säger Mathias Bräck.

Plats med mycket Do

Erik Valvring vänder på lokalens epitet och tycker att Do-tank kan ses som en think tank med mycket do, och han tillägger see och learn.

– Do står för att konkreta saker som görs i vår labbmiljö exempelvis. Vi arrangerar också workshops (Circular Challenges) där vi utmanar företag att tänka annorlunda. See står för att vi skapar en sense of urgency, att vi behöver ställa om och Learn att vi tillgängliggör kunskap som vi får fram.

Och att blir mer kommunikativa är målet nu när lokalen nu går in på tredje året sedan starten våren 2018. Om de första åren präglats av att testa och att stötta alla möjliga initiativ handlar 2020 om att bli bättre på att kommunicera om resultaten samt att söka efter kvalitativa samarbeten runt det cirkulära och skapa utbildningsprogram.

– Vi är en innovationsmiljö som verkar i det viktiga mellanrummet mellan företag, akademi och samhälle. 2020 blir året då vi ska få till ett ökat samspel mellan dessa parter och växa nationellt.

På frågan om vad som händer med Do-tank Center när Circular Hub avslutas i slutet av 2020, svarar han utan tvekan:

– Do-tank Center är här för att stanna.

Läs även året som gått i CircularHub

Om Do-tank Center

Startade våren 2018 som en innovationsmiljö och möjliggöra för företag som vill ställa om till en cirkulär och hållbar ekonomi. Do-tank Center finns i Textile Fashion Center i Borås och finansieras av projektet Circular Hub, som har visionen att placera Västsverige som en världsledande partner och förebild inom cirkulär ekonomi för textil, mode, inredning och möbler med särskild vikt på små och medelstora företag. I lokalen finns labb, maskiner och annan utrustning för prototypframtagning och produktutveckling. Här finns också fotostudion StyleShoot. Lokalen fungerar dessutom som en inspirerande mötesplats för event, workshops och hackatons.

Vill du besöka Do-tank Center, melja till Erik Valvring på: erik.valvring@hb.se