Med projektet ”DigiMode – Passion for Fashion” vill Science Park Borås lyfta fram unga tjejers innovationskraft för att forma och utveckla framtidens textil- och modeindustri. Borås är en av 13 platser i landet där unga kvinnor får chans att utveckla nya teknikområden och yrken utifrån sina intressen inom Vinnovas satsning Innovate Passion. Borås sätter fokus på hållbart mode och nu öppnar anmälan till höstens event.
Projektet vänder sig till tjejer mellan 17-30 år som har ett passionerat intresse för mode och är nyfikna på hur mode och teknik kan samspela för en bättre värld. Den 9-10 september anordnar Science Park Borås, tillsammans med innovatören Emma Ewadotter från innovationslabbet Sliperiet, Umeå universitet, ett hackaton; DigiMode – Passion for Fashion, där unga tjejer får en unik chans att under en helg utveckla idéer för en cirkulär textilindustri.
– Ett hackaton är ett event där fokus ligger på samskapande, kreativitet och nytänkande. Här träffas personer från vitt skilda bakgrunder men med samma passion och arbetar fram lösningar på en aktuell samhällsutmaning eller problem. Vi vill ge unga en chans att visa på nya synvinklar på hur samhällen och individer kan hantera stora utmaningar. Under ”DigiMode – Passion for Fashion” kommer deltagarna att samarbeta i team med att utveckla idéer för hur vi ska kunna skapa en mer hållbar – och helst av allt cirkulär – textilindustri. Det är en brännhet fråga och utan tvivel något som berör oss alla, berättar Emma Ewadotter, verksamhetsledare för SoftLab och FabLab vid Sliperiet,Umeå universitet, och processledare för hackatonet.
Tre team med de mest innovativa idéerna får en unik möjlighet att vidareutveckla sina idéer med stöd av verksamheter inom Science Park Borås och pitcha idén på Vinnovas finalevent på Stockholm Waterfront den 14 november. I Stockholm tävlar de med sin idé mot andra bidrag sprungna ur Vinnovas satsning ”Innovate Passion”.
Släpp loss kreativiteten och skräddarsy framtidens cirkulära textilindustri
Textil- och modebranschen genomgår idag en radikal förändring i takt med att analoga tjänster digitaliseras och får en snabbare spridning. Nya typer av företag och delbranscher uppstår i gränssnittet mellan kultur och teknik som engagerar unga innovatörer. Samtidigt står världen inför globala samhällsutmaningar kopplat till utvecklingen av ett hållbart samhälle. Idag talas det mycket om cirkulära affärsmodeller där syftet är att skapa ett textilt kretslopp utan avfall. Genom att plagg kan lagas, omarbetas eller på annat sätt uppdateras öppnas möjligheter för helt nya affärsområden inom reparation, redesign och andra typer av tjänster som förlänger livet på plagget. Genom ”DigiMode – Passion for Fashion” vill Science Park Borås ta tillvara på unga tjejers tankar och visioner om hur framtidens textilindustri kan skräddarsys. Deltagarna har möjlighet att i förväg själva skicka in sin bästa idé via projektets hemsida som kan bli underlag för hackatonet. De idéer som skickas in tas emot, filtreras och avpersonifieras av ett innovationsråd. De tio förslag med flest röster blir underlag och hackatonet som genomförs under två dagar.
– Det finns många möjligheter i omställningen mot en cirkulär textilindustri och vi vill lyfta fram kreativiteten och skaparglädjen hos unga. Vi är övertygade om att det finns många tjejer där ute som har tankar, idéer eller visioner kring hur framtidens textil- och modeindustri kan komma att se ut. Vi vill fånga upp dessa kvinnor och ge dem stöd för att göra verkstad av sina visioner, berättar Moa Nilsson, projektledare för DigiMode – Passion for Fashion.
Projektet är ett samarbete mellan Science Park Borås, Smart Textiles, Re:textile, Högskolan i Borås, Sliperiet/Umeå universitet, Inkubatorn i Borås, Modeinkubatorn, Drivhuset, Navet och Textilmuséet. Projektet finansieras av Vinnova och är en del av satsningen Innovate Passion.
Sitter du inne på en grym idé för hur framtidens cirkulära textilindustri kan skräddarsys? Nu har du chans att skicka in din bästa idé som kan bli underlag för hackatonet DigiMode – Passion for Fashion.
Skicka in din idé och anmäl dig till eventet via projektets hemsida.