Cirkulär utmaning tar fart i Västsverige – avslutas med stor konferens

För tredje gången möttes affärscoacher från Västra Götalandsregionen (VGR) i Göteborg för att vässa sina kunskaper om cirkulär ekonomi. Fokus låg på hur företag i regionen kan integrera ett cirkulärt tänkande i allt från produktutveckling till affärsmodeller, med målet att skapa lönsamma och hållbara verksamheter som kan möta framtidens hållbarhetsutmaningar.

Affärscoacher träffades i Göteborg för att vässa sina kunskaper om cirkulär ekonomi.

Nätverksträffen, som är en del av regionens utmaning ”Cirkulär design & nya affärer”, syftar till att framtidssäkra västsvenska företag och göra dem ledande inom cirkulära affärsmodeller. Under dagen diskuterades bland annat hur företag kan göra cirkularitet till en naturlig del av alla processer, från produktion till affärsstrategi. Deltagarna betonade vikten av rätt verktyg, utbildning och rådgivning för att lyckas med omställningen.

– Ännu en gång får vi bekräftelse på att de affärscoacher som jobbar med att hjälpa företagen behöver träffas och utbyta erfarenheter, säger innovationsstrategen Erik Valvring, som tillsammans med Malin Svensson från Science Park Borås arrangerade träffen, och fortsätter:

– När coacherna möter de som jobbar i andra branscher skapas större förståelse för de lösningar och metoder som används i den cirkulära omställningen.

Erik Valvring, innovationsstrateg på Science Park Borås, höll i nätverksträffen tillsammans med representanter från RISE och VGR.

Framgångsrika exempel från regionen

Flera talare delade med sig av konkreta exempel på hur företag framgångsrikt implementerat cirkulära strategier. Kjell Edqvist från IDC Västra Skaraborg visade hur de genom proaktiva strategier hjälper företag att integrera cirkularitet i sina affärsmodeller och därmed framtidssäkra sin verksamhet.

Ulrika Bergvall och Alf Johansson från IUC Sjuhärad berättade om företag som skapat framgångsrika cirkulära erbjudanden, och Victoria Korth från Assar Innovation Arena i Skövde visade hur deras cirkulära labb stöttar företag inom snickeribranschen.

Innovationsmiljöer och verktyg

RISE, som stöttat affärscoacherna det senaste året, bygger en omfattande verktygslåda för cirkulär omställning och arbetar med att utveckla både företagen och de regionala innovationsmiljöerna. Jenny Sjöstedt, regionutvecklare på VGR, framhöll vikten av dessa nätverksinitiativ för regionens framtida konkurrenskraft inom cirkulär ekonomi.

Under dagen diskuterades bland annat hur företag kan göra cirkularitet till en naturlig del av alla processer.

Avslutas med konferens

Efter tre nätverksträffar når Västra Götalandsregionens utmaning ”Cirkulär design och nya affärer” sin final den 21 november med en avslutande konferens på Auktionsverket Kulturarena i Göteborg. Här kommer några av regionens mest innovativa företag att presentera sina cirkulära affärsidéer, som de utvecklat med stöd från innovationscoacherna. Konferensen, som arrangeras av VGR, Science Park Borås och RISE blir en viktig plattform för att demonstrera hur dessa företag omvandlat hållbara visioner till konkreta affärsmodeller, samt ett tillfälle att visa hur Västsverige tar täten i den globala omställningen mot en cirkulär ekonomi.

Läs mer om utmaningen och konferensen här

Text och foto: Science Park Borås