Borås stads slöjdnätverk samlades nyligen på DO-tank Center och Science Park Borås för att utforska hur återbruk kan integreras i skolslöjden. Fokus låg på att identifiera både utmaningar och möjligheter, med målet att skapa en långsiktig systemförändring.
Slöjdnätverket, bestående av ett 50-tal lärare från Borås stad, samlades hos Science Park Borås för en workshop med fokus på återbruk. Träffen är en del av Science Park Borås pågående arbete med att främja cirkulär ekonomi och hållbar utveckling inom olika områden.
– Vi vet att många slöjdlärare vill arbeta mer med återbruk, men att det kan vara svårt att få till materialflödet i praktiken. Vi vill undersöka hur vi kan bidra till att göra det lättare, säger Anna Lindgren, projektsamordnare på Science Park Borås.
En slev som väckte stora idéer
Inspirationen till workshopen kom från en slev med ett återvunnet metallblad och ett nytt handtag i trä som Anna Lindgrens son kom hem med. Det fångade Annas blick och väckte en tanke: Kan man göra mer för att främja återbruk inom slöjden? En intern diskussion med kollegor samt ett förutsättningslöst möte med slöjdlärarna Gina Bergstrand och Ulf Björk på Asklandaskolan, utmynnade i en workshop med fler intressenter inblandade.
Regionalt intresse
Efter inspirerande föredrag, bland annat av Anna Lindström, doktor i re-design vid Textilhögskolan, fick lärarna möjlighet att diskutera utmaningar och möjligheter inom återbruk i slöjden. Även representanter från Slöjdlärarutbildningen vid Högskolan för konst och design (HDK-Valand) deltog för att utforska möjligheterna till samverkan.
– Vi är intresserad av vad slöjdlärarna tänker om det här, för inom det här området finns mycket att göra. Vi lyssnar in och vill gärna göra en forskningsstudie om det här, säger Emma Gyllerfelt, universitetslektor vid HDK-Valand.
– Det var tydligt att det finns ett stort engagemang för frågan. Slöjdlärarna gav oss värdefull information om vilka hinder de möter och vilka behov de har, säger Anna Lindgren.
Samarbete för framtidens slöjd
Resultaten från workshopen analyseras nu, och nästa steg blir att presentera dem för möjliga samarbetspartners inom Borås stad. Målet är att utforska potentialen för ett större samarbete mellan kommunen, regionen, Science Park Borås och akademin – med målet att återbruk ska bli en självklar del av slöjdundervisningen.
– Vi ser en stor potential i projektet. Genom att kombinera slöjdlärarnas kunskap med vår expertis inom innovation och samarbete kan vi tillsammans skapa en mer hållbar framtid för slöjden, avslutar hon.