Tydligare regler krävs för att minska textilt avfall i Sverige

Tydligare regler krävs för att minska textilt avfall i Sverige

En ny rapport från Science Park Borås och Profu visar att Sverige behöver skärpa sina mål och regler för att hantera textilt avfall och öka efterfrågan på cirkulära material. Rapporten, som bygger på insikter från branschen, pekar på konkreta åtgärder för att möta de växande utmaningarna inom textil- och modebranschen.

Arbetet grundar sig på en kombination av intervjuer, workshops och en enkätundersökning bland företag anslutna till regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030, som koordineras av Högskolan i Borås. Rapporten resulterar i en rad konkreta rekommendationer till Sveriges nationella beslutsfattare.

Hanna Ljungkvist Nordin, senior konsult på Profu, har varit en av de drivande krafterna bakom intervjuerna i studien. Under arbetets gång har flera nya lagförslag introducerats, vilket speglar den snabba utvecklingen inom området.

– Det har varit mycket intressant att följa hur branschens aktörer har sett på policyutvecklingen under dessa år, när textilsektorn genomgått stora förändringar. Vi står nu inför en period där nya lagstiftningar kommer att börja tillämpas i praktiken, säger Hanna Ljungkvist Nordin.

Stärkta incitament för cirkulär ekonomi

Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg vid Science Park Borås och Högskolan i Borås, har sedan sin roll som särskild utredare för textilt producentansvar 2020 arbetat med frågor kring insamling, sortering och cirkulation av textila material. Hon betonar vikten av tydliga riktlinjer på nationell och europeisk nivå.

– Ett centralt budskap till beslutsfattare är att Sverige och EU måste etablera tydliga mål för både insamling och hantering av textilt avfall. Det är avgörande att detta kombineras med incitament för att öka efterfrågan på cirkulära material och att motverka oseriös privatimport, säger Birgitta Losman.

Rapportens rekommendationer i korthet:

  • Nationella mål för hantering av textilt avfall
  • Fokusera inte enbart på fiberåtervinning
  • Reglera privatimporten av ultra fast fashion
  • Skapa incitament som driver på cirkulära konsumtionsbeteenden
  • Glöm inte incitamenten för hållbar efterfrågan mellan företag
  • Mer finansiering till forskning och utveckling av cirkulära textila värdekedjor
  • Förbered nationella beslut i samarbete med intressenter

Rapporten är en del av det tvärvetenskapliga forskningsprojektet Framtidens hållbara kläder, finansierat av Formas. Projektet, som genomförs av IVL Svenska Miljöinstitutet, Science Park Borås, Högskolan i Borås, Profu och Lunds universitet, syftar till att ge en tydlig bild av hur morgondagens värdekedjor för kläder kan utformas.

Läs mer

Ta del av rapporten här

Projektet Framtidens hållbara kläder