Försorteringsanläggning banar väg för hållbart textilsystem

I början av året invigdes landets första kommunala försorteringsanläggning för textilier i Södertälje – en viktig milstolpe för svensk textilåtervinning. Anläggningen, som drivs av Telge Återvinning, har stöttats av Science Park Borås genom projekt och har kapacitet att hantera upp till 10 000 ton textilier årligen, motsvarande textilavfallet från omkring två miljoner människor.

Den nya anläggningen är delfinansierad av Vinnova genom projektet Systemdemonstrator för ett hållbart textilsystem, som koordineras av Science Park Borås vid Högskolan i Borås. Projektet syftar till att testa Sveriges första helt cirkulära textilsystem i praktiken och omfattar insamlings- och sorteringssystem, designprinciper samt verktyg för spårbarhet och transparens.

– Vi måste bygga upp ett system som gör det möjligt att ta hand om hela flödet av textilier – från second hand till materialåtervinning av blandmaterial och rena fibrer. Södertäljes anläggning är en viktig pusselbit i det arbetet, säger Susanne Nejderås, projektledare på Science Park Borås och textilstrateg vid Högskolan i Borås.

Fullskalig anläggning som visar vägen

Anläggningen, belägen i Snebro i Södertälje, är den första kommunala i sitt slag i landet. Telge Återvinning har redan börjat ta emot kläder och textilier från Stockholmsområdet och kommuner runtom i landet. Det krävs specialutbildad personal, och framöver planeras en övergång till treskift, vilket kommer att sysselsätta ett 30-tal personer.

Försorteringsanläggningen i Södertälje har kapacitet att hantera upp till 10 000 ton textilier per år. Foto: Science Park Borås

– Försortering av textilier i Sverige är avgörande för en hållbar textilsektor. På den nya anläggningen sorterar vi bort det som inte går att återbruka eller saknar köpare. Emballage, skräp och farligt avfall avlägsnas, liksom textilier som i stället kan användas som industritrasor, säger Vesa Hiltula, vd för Telge Återvinning och fortsätter:

– Återbrukbara föremål som skor, väskor och leksaker separeras från textilier och skickas till Humana i Litauen för vidareförsäljning. Cirka 13 % av textilierna går till energiutvinning, och vi ser att det första steget – att ta bort emballage och skräp – kan automatiseras.

En viktig pusselbit för Sverige

Initiativet ligger i linje med EU:s krav på textilinsamling som trädde i kraft den 1 januari 2025. Enligt Naturvårdsverket producerar Sverige årligen omkring 60 000–80 000 ton textilavfall, och en stor del av detta saknar idag en tydlig avsättning. Den nya anläggningen i Södertälje utgör en del av lösningen och tros, tillsammans med andra initiativ inom textilsektorn, bidra till att skapa en mer lönsam och skalbar cirkulär ekonomi.

– För konsumenten blir det lättare att göra rätt, företagen får möjlighet att driva mer hållbara affärer och på så vis skapas förutsättning till en förlängd livslängd på textila produkter, säger Susanne Nejderås.

Om projektet

I projektet Systemdemonstrator för ett hållbart textilsystem deltar Kappahl, Lindex, Gina Tricot, Eton Shirts, Nudie Jeans Co, Björkåfrihet, Borås Energi och Miljö, Eskilstuna Energi och Miljö, Högskolan i Borås, Science Park Borås, RISE, Sysav, Södra Skogsägarna, Telge Återvinning och Wargön Innovation. Projektet pågår fram till 2026 och finansieras av Vinnova.

Läs mer

Systemdemonstrator för ett hållbart textilsystem

Telge Återvinning