Innovation Square – en utmaning för att lyfta den svenska möbel- och inredningsbranschen

 

Innovativ form och teknik för internationell konkurrenskraft

Med utmaningen Innovation Square vill Science Park Borås, tillsammans med Interior Cluster Sweden och Svenska Mässan, hitta innovativa produktidéer som kan lyfta den svenska möbel- och inredningsbranschen och stärka Sveriges roll på den internationella marknaden.

Ledorden för utmaningen är nytänkande, imageskapande, producerbart och uttrycksfullt. Genom att arbeta utifrån dessa ledord hoppas vi att kunna driva utvecklingen framåt och stärka den svenska möbel- och inredningsbranschen. Det dags att visa vad svenska formgivare och möbelbranschen går för!

Möbelindustrin och svensk formgivning står inför spännande utmaningar och förändringar. Det finns en rad faktorer som driver detta såsom mer medvetna konsumenter och inköpare, nya upphandlingsvillkor, ny teknik och digitalisering som möjliggör ny form och produktion. Samtidigt utvecklas nya cirkulära affärsmodeller som ändrar spelreglerna och skapar en ny typ av lönsamhet. Alldeles för få formgivare tar ut svängarna i detta landskap och förnyar sig, men vi tror att formgivare spelar en nyckelroll i att hitta nya möjligheter med hjälp av dagens tekniska lösningar. Att från början formge på ett smartare sätt så att möbler utstrålar kvalitet och hållbarhet, är vackra, lever länge, får nytt liv i andra former och kan produceras smart. Ambitionen är att samverka för att nå internationell konkurrenskraft, ny kostnadsbild och nå ut via nya kanaler.

 

Det goda exemplet

Det hela startade med en fåtölj i trä, framtagen av den småländska formgivaren Dan Ihreborn i samarbete med Stolab i Smålandsstenar. Denna fåtölj med sin produktionstekniskt utmanande formgivning är ett exempel på nya grepp inom svensk möbelindustri. Fåtöljen har sex tekniska svårigheter som är lösta tack vare ett nära samarbete mellan formgivaren, produktionschefen och maskintillverkaren.

 

Utmaning

Under Trä & Teknikmässan i Göteborg den 29 augusti 2018 gick startskottet för utmaningen Innovation Square. En utmaning där svenska formgivare bjuds in att delta med driven design som kräver innovativa lösningar för att kunna produceras.

Presentationen av utmaningen på mässan följs upp med en inspirationsdag den 14 november där det bjuds på spännande föreläsningar och en utförligare och mer detaljerad presentation av kriterierna för utmaningen.

Sista dag för att skicka in sitt bidrag till utmaningen Innovation Sqaure är den 31 januari 2019. Därefter kommer alla bidrag att bedömas av en jury enligt kriterierna nytänkande, imageskapande, producerbart och uttrycksfullt. Juryn består av: Emma Olbers, Torsten Hild, Anya Sebton, Robin Ljungar, Marit Stigsdotter, Leif Burman, Anna Kraitz, Lars Bülow, Dan Ihreborn, Monika Mulder, Linda Löf och Erik Valvring. Efter en första selektering kommer utvalda bidrag att gå vidare till prototypframtagning.

Utmaningen pågår fram till Trä & teknikmässan på Svenska Mässan i Göteborg 2020 där resultatet av utmaningen kommer att presenteras.

 

För mer information besök www.innovationsquare.se/