En lampa som lyser med solenergi, en trappa som spelar en pianoskala när du går och en stol av svenskt ull. Det är några av de möbelprototyper som visades upp i Do-tank Center i Borås den 28 november i samband med avslutningen av Innovation Square.
I augusti 2018 på svenska Trä & Teknikmässan i Göteborg fick svenska formgivare följande utmaning:
”Är du formgivare eller möbelproducent och har en nytänkande, imageskapande, uttrycksfull idé? Nu vill vi hitta nya innovativa produktidéer som kan lyfta möbel- och inredningsbranschen och stärka Sveriges roll på den internationella marknaden.”
Sagt och gjort, det blev startskottet på ett delprojekt inom Innovation Square som under torsdagen hade sin avslutningsutställning med ett 15-tal formgivare som antagit utmaningen och som presenterade sina prototyper i full skala.
På plats för att titta närmare på verken var Dan Ihreborn, svensk formgivare med över 30 års erfarenhet i branschen och som har designat för många välkända möbel- och inredningsföretag.
– Med Innovation Square hoppas vi kunna bidra till att svenska formgivare och producenter ska hitta nya exportmarknader och volymer, säger han.
Tror på trä
Dan Ihreborn menar att hemmamarknaden för svensk möbel- och inredningsföretag är liten och att export är en nödvändighet för att växa och ett sätt för formgivarna att komma i kontakt med fler producenter för ökad volym. Han tror på trä som material för Skandinavien och framför allt för Sverige.
– Vi är ett träland och forskningen kring trä är avancerad med många nya material som utvinns ur träråvaran. Här idag har vi sett prov på cellolusa material som bildar papper men som är starkt som textilier, vi har andra nya material gjort av trä som ger nya egenskaper och som därför ger möjlighet till att ny form kan utvecklas. Detta blir en del av svensk möbelformgivnings framtid, säger han.
Ökad innovationshöjd
Andra saker som belystes bland samtalsämnena under dagen är vikten av samspel mellan formgivare, producenter och underleverantörer avseende material, teknik och design. Något som också varit ett mål med projektet, att uppmuntra samarbete mellan alla aktörer i kedjan samt att få fram prototyper som kombinerar form och teknik. Fokus i projektet har legat på ökad innovationshöjd menar projektledaren Erik Valvring på Science Park Borås.
– Vi vill ha en livskraftig möbelindustri och försökt att utmana möbelbranschen, säger han.
Prototyperna ska nu leva vidare och vara redo att kommersialiseras. Tanken är att de ska ställas ut på Trä & Teknikmässan den 8-11 september 2020.
Innovation Square
Är ett samverkansprojekt mellan Science Park Borås, Smart Housing Småland och Interior Cluster Sweden som delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden med Tillväxtverket som förvaltande myndighet. Läs mer på http://innovationsquare.se/
Läs mer om Charlotte von der Lancken