Hon vill se mer samarbete inom svensk möbeldesign

Charlotte von der Lancken är en av formgivarna som deltog på utställningen som arrangerades av projekt Innovation Square som hölls i Do-tank Center den 28 november. Här beskriver hon sin taklampa närmare och hur hon ser på svensk möbeldesign.
Hur är lampan tillverkad?

– Jag har tagit fram lampan i samarbete med RISE. Den är tillverkad av 3D-printad träfiberkomposit, och helt biobaserad. Det gör att allt material kommer till användning, utan något spill. Armaturen är inspirerad av och utformad som en typisk stödstruktur inom additiv tillverkning. Detta gör att den inte behöver andra stöd under tillverkningen, men blir också ett fint nätverk där ljuset kan sirla ut.

I vilka miljöer tänker du att lampan ska komma till användning?

– Den behöver utrymme och en central plats så som den är utformad.

Hur ser du på svensk möbeldesign?

– Vi är ofta bra och internationellt uppskattade för det vi gör inom svensk möbeldesign. Jag skulle vilja se mer samarbeten och mer transparens för att skapa bättre processer. Flytta fokus från
nyheter till hållbarhet, nya material, tekniker och cirkulära system. Tänka mer på vad som händer sen.

Vad tar du med dig från projektet?

– Att få utveckla nya produkter i nära samarbete med materialforskning har varit otroligt givande och lärorikt. Men jag är också övertygad om att vi i omställningen mot en cirkulär produktionsprocess behöver samarbeta över gränserna redan på idéstadiet av nya produkter. Då kan vi bättre skapa produkter med en redan förutbestämd livscykel.

Läs mer även: Innovationer ska stärka svensk möbelindustri