Forskare och designer på Textilhögskolan släpper remake-kollektion med Gina Tricot

Jennifer Larsson och Anna Lidström vid ett arbetsbord för designers.
Jennifer Larsson och Anna Lidström.

Anna Lidström, konstnärlig ledare för projektet Re:textile på Smart Textiles, forskare på Textilhögskolan med fokus på cirkulärt och mer hållbart mode samt modedesigner med eget designföretag, släpper nu en kollektion tillsammans Gina Tricot och ger gamla plagg nytt liv genom remake-design.

Tillsammans med designkollegan och vännen Jennifer Larsson, forskningsassistent vid Textilhögskolan tillika designer, har hon tagit fram kollektionen ”Another Studio x Gina Tricot”. Kollektionen består av kavajer, skjortor och löskragar designade på ett enkelt och bärbart sätt för att passa ihop med Gina Tricots övriga sortiment.

Anna Lidström berättar:

– Det speciella är att jag och Jennifer har utgått från plagg som redan finns, vilket betyder att plaggen är själva råvaran. Detta har inneburit en omvänd designprocess jämfört med den traditionella, där du brukar börja med en plaggskiss för att sedan välja färgnyans, tygkvalitet och passform. Här har vi designat utifrån helt andra principer. Stort fokus har varit att hålla det enkelt och bärbart.

Materialet, alltså plaggen, kommer från second hand-kedjan Beyond Retro.

80 procent av ett plaggs miljöpåverkan ligger i själva tillverkningsprocessen, att förlänga livet på redan existerande plagg innebär en enorm miljöbesparing.

– Att det dessutom finns stor designpotential är extra spännande. I kollektionen har ”second hand” genom ny design alltså blivit ”first hand”. Plaggen kan med lätthet stylas med det du redan har i garderoben, fortsätter Anna Lidström.

Kommer vi att få se mer cirkulärt mode framöver?

Modell med rekame-designatt platt. Foto: Gina Tricot
Modell med remake-designat plagg.

– Remake handlar om att få mer mode för mindre råvaruanvändning och miljöpåverkan. Att utforska designpotentialen i second hand-plagg är något som vi bara sett början av. Jag är övertygad om att fler företag kommer att upptäcka denna kreativa guldgruva och hur detta nya arbetssätt kan bidra till en än rikare palett inom mer hållbart och cirkulärt mode, säger Anna Lidström.

Remake börjar bli ganska etablerat men det som är unikt i det här fallet är att det görs i stor skala med secondhandplagg som råvara och att plaggen dessutom kommer att gå ut till hela 50 butiker.

– Projektet blir intressant sett både kommersiellt och i forskningssyfte. Det finns mycket information för oss att hämta här, som hur plaggen tas emot av kunder, hur produktionsprocessen ser ut när man arbetar utifrån ett befintligt plagg istället för tyg på rulle, och allt kring sortering, vad det blir för färger när man inte kan vara med och välja ut som designer, kommenterar Jennifer Larsson.

Det är ett så spännande projekt och vi är så glada att det har gått så bra, säger de.

Anna är doktorand vid Textilhögskolan och fokuserar på remake och är grundare av designstudion Another Studio, där hon bland annat arbetar med konceptutveckling, styling, research och samarbeten. Jennifer Larsson är forskningsassistent och designer vid Science Park Borås och Textilhögskolan.

Text: Solveig Klug
Foto: Gina Tricot
Publicerat: 2021-03-23