Regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030 står inför ett innehållsrikt år med bland annat design hackathonet Big DO och det större livesända eventet Summit 2021 till hösten. Projektorganisationen får därför ett välkommet tillskott i form av två erfarna personer med spännande bakgrund.
Anki Olsson går in som kunskapsområdesledare för områdena Produktdesign, Produktion & Teknik på Textile & Fashion 2030 med fokus på årets stora projekt Big Do, och Holly McQuillan kommer att bidra med designperspektivet till Big Do.
Anki Olsson berättar som sin roll:
– Jag kommer att jobba med Big Do 2021 i samarbete med de företag som deltar, vilket är mycket spännande eftersom det för första gången sker i ett internationellt sammanhang med event på flera platser samtidigt i Borås, USA och i Sydafrika. Kunskapsbanken och Exposén är andra områden som jag kommer att arbeta med. Vi hoppas också att området kopplat till utbildning ska utvecklas framöver.
Hur kommer det sig att du börjar här?
– Jag blev tillfrågad, vilket jag är otroligt glad för. Jag är mycket peppad på att får arbeta inom plattformen, eftersom jag är övertygad om att hållbarhet inom textil är en av de allra viktigaste frågorna ur ett globalt perspektiv. Jag ser också fantastiska möjligheter för svenska företag att leda utvecklingen globalt.
Vad har du gjort innan du började inom TF2030?
– Jag har jobbat snart sju år som lärare på Textilhögskolan. Innan dess arbetade jag som designer, dels med eget konsultföretag och dels som anställd. Under tolv år på Lindex fick jag också möjligheten att arbeta som produktutvecklare i Indien i drygt ett år, vilket gav mig insikter i produktion och de utmaningar som finns kopplat till hållbarhet. Jag har haft förmånen att få arbeta med både små och stora företag i många olika kategorier inom inredning, konfektion och skor, berättar hon.
Anki efterträder Niina Hernández som går till nya uppdrag inom Högskolan i Borås.
Ytterligare förstärkning utgör alltså Holly McQuillan som nyligen disputerade vid Textilhögskolan.
– Jag kommer att bidra med ett designperspektiv kring nya cirkulära och hållbara lösningar för Textil & Fashion 2030. Jag kommer främst att hjälpa till att utveckla innehåll och workshoppar för Big Do, berättar hon.
Holly McQuillan doktorerade i januari vid Högskolan i Borås inom området ”Zero Waste Systems Thinking”. Tidigare har hon också jobbat som universitetslektor inom design vid College of Creative Arts in Massey University i Nya Zeeland. Hon har även skrivit en bok om nollvision för avfall inom modedesign och har forskat kring hållbara processer för modedesign.
Vilken utmaning möter du inom Textile & Fashion 2030?
– Det är att utveckla konkreta, realistiska och ändå innovativa workshoppar för industrin, efter att ha arbetat i mer spekulerande sammanhang inom mina doktorandstudier. Vi måste se till att företagen har höga mål för Big Do, men de måste vara möjliga att uppnå.
Vad mer gör du på Textilhögskolan?
– Jag är med i forskningsprojekt som utforskar vävda textilformer (vävning av hela plagget), och jag undervisar.
Big Do 2021
– Arbetet med Big Do 2021 drar igång nu i maj och vi kommer sedan att utveckla olika koncept med utvalda företag under sommaren, för en slutlig presentation av resultaten i International Design Hackathon Summit 2021, som plattformen arrangerar 26 oktober. Dessutom fortsätter arbetet med att utveckla Exposén, Kunskapsbanken och Framstegsmodellen, berättar Anki Olsson.
Läs mer
Text: Solveig Klug
Porträttfoto på Holly McQuillan: Amanda Johansson
Porträttfoto på Anki Olsson: Privat