Science Park Borås klär Way Out West-personal i loopade vårdkläder

Modedesignern Stina Randestad har gjort en kollektion arbetskläder, sydd av återvunna vårdkläder.

På musikfestivalen Way Out West i Göteborg i augusti kommer volontärerna på evenemangsbranschens klimatsatsning Greentopia bära återvunna arbetskläder, skapade av designern Stina Randestad i samarbete med Science Park Borås.

Kläderna, som ursprungligen kommer från textilserviceföretaget Elis, har använts av vårdpersonal i Göteborgs stad. Efter att upphandlingsavtalet löpte ut i fjol fick Elis en retur på över 100 000 plagg att hantera och valde då att försöka hitta en möjlighet att förlänga livet på kläderna, tillsammans med Göteborgs stad och Science Park Borås.

– Det här är högkvalitativa textilier, som även om de tvättats väldigt många gånger har mer att ge. Vi letar alltid efter nya sätt att återanvända våra produkter och att få se dem som arbetskläder på Way Out West är väldigt spännande, säger Linda Nilsson, marknadschef på Elis.

Ett byxben kanske fungerar lika bra som en ärm för en jacka? ”För mig är det viktigt att designen är attraktiv, annars är det svårt att göra folk intresserade av remake”, säger Stina Randestad.

Målet: en cirkulär modell för framtiden

Science Park Borås har etablerat ett pilotprojekt för kläderna, med målet att hitta en cirkulär lösning på problemet. Fokus har legat på att skapa en nätverk med aktörer i textilindustrin där alla parter i kedjan arbetar tillsammans för att skapa en så hållbar produktion som möjligt.

– Vi har försökt ta till vara och se möjligheter i det som för många i dag anses som avlagda kläder. Värderesan plaggen har gjort är både inspirerande och motiverande för framtiden. Personligen kommer jag aldrig se på vårdkläder på samma sätt igen, säger Anna Lindgren, projektledare på Science Park Borås.

T-shirtarna i kollektionen har plastbeklädda ytor för att lätt kunna applicera avtagbara loggor. Tanken är att kläderna ska fortsätta hyras ut till andra evenemang efter Way Out West.

Modedesignern Stina Randestad, alumn från Textilhögskolan i Borås och ägare av designstudion STINARAND, fick i uppdrag att designa kollektionen baserad på de plagg som fanns att hämta från Elis.

– För mig handlar projektet om att kunna se potential i det som ingen ser potential i, säger Stina Randestad. Här har vi vårdplagg, något som vanligtvis ses som raka till motsatsen till mode. Utmaningen har varit att göra något fint av det samtidigt som plaggen ska passa så många olika människor och kroppar.

Lokalt producerade – gjorda för att användas igen

Kollektionen sys i mikrofabriken XV Production i Borås och en del av plaggen får ett tryckt motiv hos Vividye i Göteborg, ett företag specialiserat på borttagbara textiltryck.

Totalt ska drygt 100 plagg (50 uppsättningar) tas fram till Way Out West, där de kommer att användas av funktionärerna på Greentopias meetingpoint och klimatmöte. Kläderna – som bland annat har ytor för utbytbara logotyper – ska sedan kunna hyras ut till fler evenemang i framtiden.

– Planen är att kläderna nu ska kunna ”turnera” under det kommande året, och göra nytta på andra event. På så sätt förlänger vi loopen på plaggen ytterligare, säger Anna Lindgren på Science Park Borås.


Projektet är ett samarbete mellan Science Park Borås vid Högskolan i Borås, CircularHub, Stina Randestad, Göteborgs Stad, Elis, XV Productions, Vividye och Greentopia.

Greentopia arrangerar det första svenska klimatmötet för evenemangsbranschen under Way Out West, 11-13 augusti, samt ett Meetingpoint på plats ute på festivalområdet. Läs mer på Greentopias webbplats.

Är du intresserad av att använda plaggen vid ett event? Kontakta Anna Lindgren, projektledare på Science Park Borås.

Text: Christian Naumanen
Foto: Vasilios Bartziokas