Webbinarium om linets framtid lockade stort internationellt intresse

”Flax Field of the Future” – det var rubriken för det webbinarium som förra veckan lockade över 100 deltagare världen över för att diskutera linets potential, kulturhistoria och sociala värdeskapande.

Talare från nio europeiska linorganisationer deltog i webbinariet.

Webbinariet anordnades av Science Park Borås i samarbete med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, Internationellt Vävcenter Rydal och Västra Götalandsregionen, som en del av projektet ”Kunskapsnod för biobaserad råvara”.

Deltog gjorde talare från nio länder (Sverige, Finland, Norge, Danmark, Estland, Island, Skottland, Nederländerna, Österrike) som delade med sig av erfarenheter av att odla och förädla lin i olika klimat. Många av deltagarna underströk även det sociala värdet och gemenskapen i att odla lin, bland annat genom deltagandet i det numer internationella projektet 1 kvm lin, som startade i Västra Götaland 2020.

Totalt lyssnade över 100 personer på seminariet, med intressenter alltifrån USA och Kanada till Nya Zeeland.

– Det är fantastiskt att så många människor från hela världen vill veta mer om lin. Slutsatsen jag drar efter webbinariet är att lin engagerar på ett positivt sätt, och förutom textila värden finns det även många sociala värden som till exempel brygger över generationer. Lin har potential att vara en del av transformationen till ett cirkulärt samhälle, säger Lena-Marie Jensen, projektledare hos Science Park Borås.

Se hela webbinariet i efterhand nedan (video tillgänglig t o m den 1 november 2023):

Läs mer

Rapport från seminariet (pdf)

Info om webbinariet på Hemslöjdens hemsida

Om projektet