Cirkulär kraftsamling i Lerum när kommunloggan byts ut

Vad gör man som kommun med allt material med logotyp på om denna ska bytas ut och slänga är det allra sista alternativet? Detta var något som Lerums kommun fick fundera på förra året – och det visade sig att mycket går att göra. I början av januari lanserades den nya kommunloggan och både arbetskläder och kuvert kunde återanvändas.

Anton Ekström, hållbarhetsstrateg i Lerums kommun är, tillsammans med kommunikationschefen Åsa Thulin, spindel i nätet för att ro uppdraget i land. Här berättar han om arbetet att i så stor utsträckning som möjligt återanvända material med kommunens logga på.

– Förra våren beslutades att vi skulle byta logotyp och grafisk profil och återgå till kommunvapnet som Lerum haft tidigare och vi fick i uppdrag att genomföra detta så hållbart som möjligt, förklarar Anton Ekström.

Arbetskläder från Lerums kommun får den nya logotypen tryckt över den gamla.

Gjorde en stor inventering

Arbetet inleddes med en stor inventering i hela kommunen av vad för material som hade den gamla loggan. Och den fanns ju överallt – på trycksaker, arbetskläder, kaffemuggar, fordon, skyltar, kuvert, flaggor, namnbrickor, brunnslock med mera.

Anton Ekström, hållbarhetsstrateg Lerums kommun.

– Vi kategoriserade alla materialgrupper och den stora och mest kritiska kategorin var kommunens arbetskläder. Det blev en stor karusell där alla verksamheter skickade in sina kläder, alltså ett stort logistiskt arbete som krävde samarbete från flera håll i organisationen. Vi samlade in tusentals plagg från hela organisationen och packade sedan om detta i lådor som skickades till företaget Bamatex i Borås, som klarar av att trycka nytt över den gamla logotypen. Det har fungerat jättebra, berättar Anton Ekström.

När det kom till alla pappersprodukter och övriga textila produkter gällde det att vara kreativ och komma på nya sätt att arbeta på för att slippa slänga.

– Vi kontaktade estetiska programmet på Lerums gymnasium, de är ju väldigt kreativa, och vi för dialog med dem om de kan skapa något nytt av dessa material. Exempelvis flaggorna såg vi snabbt ett användningsområde för, då de kan använda tyget i sina textilkurser under våren. De har också möjlighet att göra pappersmassa av gamla trycksaker som kan användas i skapande syften sedan.

Kuverten räddades

För kuverten anlitades kommunens arbetsprövningsenhet, där etiketter med den nya loggan klistrades över den gamla och på så vis kan kommunen fortfarande använda kuverten.

Kuvert med gammal och ny logotyp för Lerums kommun.

Flera av kommunens papperskorgar runt om i samhället har en stansad logga i plåten. Här spånar man på en idé om att ta täcka över med en plåt med nya loggan och samtidigt sätta lite färg på papperskorgarna. Detta uppdrag skulle gymnasiet också gärna ta, kanske med spillmaterial från Byggprogrammet.

Och så var det ju alla hundratals kaffekoppar. Ska de bli fyllnadsmassa eller inte?

–  Än så länge behåller vi dem och använder bara vid interna sammanhang. Till representation köper vi in nya med den nya loggan.

Ovärderlig hjälp

I sitt arbete har Anton Ekström tagit hjälp av andra som jobbar med samma frågor kring hållbarhet och cirkularitet, både internt och externt.

– Det känns bra att kunna ta hjälp av varandra i andra kommuner och i regionen. Och det har varit en stor samarbetsvilja att lösa det här ihop i organisationen, vilket är ovärderligt. Samarbete är viktigt när man sitter med sådana här utmaningar, avslutar han.

Text: Solveig Klug
Foto: Åsa Thulin, kommunikationschef Lerums kommun


Nätverket Cirkulär kommun erbjuder:

  • Stöd och utbildning i att bli en mer cirkulär kommun
  • Tillgång till expertkunskap inom möbler, textil och cirkulär ekonomi
  • Möjlighet att dela erfarenheter och ta del av goda exempel från kommuner och andra aktörer
  • Inspiration i arbetet mot cirkulära krav vid inköp och upphandlingar
  • Ta fram underlag och material för kunskapsspridning och implementering inom kommunen

Nätverket vänder sig till tjänstemän inom offentlig verksamhet, exempelvis miljöstrateger, upphandlare, inköpare, lokalplanerare, arbetsmarknadsenheten och andra relevanta funktioner.

Projektet finansieras av VGR och Circular Hub.

Den 1 mars håller Cirkulär kommun ett digitalt nätverksmöte för deltagare i projektet – läs mer och anmäl dig här

Läs mer om Cirkulär Kommun på Circular Hubs webbsida