Trots att våra garderober ofta är fyllda till bristningsgränsen är det en vanlig känsla att inte ha något att ha på sig. Det är en paradox som kan förklaras med en enkel siffra – vi använder bara 20 procent av våra kläder regelbundet.
Projektet Circular Hub Twin Transition, initierat av Science Park Borås, tar nu sikte på att kartlägga vårt klädanvändande genom avancerad datainsamling och innovativa teknologier som smarta speglar och garderobsrouletter.
Svaret tycks inte bara ligga i den fysiska mängden kläder vi äger, utan i psykologiska och kulturella faktorer som påverkar vår relation till mode och identitet.
– Kläder är mer än bara tyg. Det är en förlängning av vår självkänsla och personlighet och vi tenderar att bära de plagg som får oss att känna oss bäst, vilket ofta leder till att en del av garderoben förblir oanvänd, säger Ellen Flybäck, projektledare för Circular Hub Twin Transition och fortsätter:
– Det påverkar vårt ständiga behov av att följa trender och konsumera nytt. Konsumtionskulturen har gjort att vi ständigt söker efter nästa trend, vilket snabbt gör tidigare plagg obsoleta. Dessutom kan överflödet av val skapa ”beslutsutmattning”, där vi fastnar i ett mönster av att välja samma kläder för att undvika det mentala arbetet med att välja något nytt.
Kläder under lupp
Projektet Circular Hub Twin Transition vill ta reda på vad som händer under användarfasen av kläder, alltså när våra plagg redan hänger i våra garderober. Genom att kombinera fysisk, digital och mänsklig analys strävar Circular Hub Twin Transition efter att utveckla nya tjänster och produkter som kan förändra vårt sätt att använda kläder.
– I en värld där mycket kläder hamnar på soptippar globalt sett, är det mest hållbara klädesplagget det vi redan äger. Därför är det avgörande att förstå hur vi faktiskt använder våra kläder för att kunna skapa mer hållbara vanor, säger Ellen Flybäck.
– I januari 2025 faller ansvaret för insamling av kläder på kommunerna, och vi medborgare förväntas källsortera textilier – något som kommer att generera mängder av värdefulla data om kläders skick efter användning. Circular Hub Twin Transition tjuvstartar därför redan i höst med projektets datainsamling, i hopp om att få insikter om hur vi använder våra kläder under tiden vi äger dem. Målet med initiativet är att skapa data som kan driva innovationer och bana väg för mer hållbara klädvanor, avslutar hon.
Projektet inkluderar även forskning i samarbete med Aalto Universitetet i Helsingfors, där Hanna Säll genomför sin masterutbildning i ”Collaborative and Industrial Design” med inriktning på hållbar kreativitet. Hon kommer att följa projektet noggrant och arbeta med kvalitativ datainsamling som en del av sin masteruppsats.
– Människan har historiskt sett varit nära knuten till material och vi har omgett oss med olika ting genom historien. Som masterstudent är jag särskilt intresserad av att förstå vad som har format – och fortfarande formar – vårt förhållningssätt till ting, särskilt klädesplagg. Det är också spännande att integrera akademisk kunskap i innovationsprojekt, och utforska det mervärde det förhoppningsvis ger, säger Hanna Säll.
AI-spegel bryter mönster
Två av de aktuella koncepten inkluderar en smart spegel med AI som ger feedback på klädval, och en garderobsroulett som låter slumpen avgöra dagens outfit. Båda verktygen syftar till att bryta vanemönster och inspirera till att använda plagg som annars skulle ha förbisetts.
– I dag erbjuder tekniken oändligt mycket mer än tidigare, och det är hög tid att utnyttja dess fulla potential för hållbara syften. Genom tekniken kan vi utforska hur vi positivt påverkar klädkonsumentens beteende och därigenom minska branschens klimatpåverkan. Men ibland handlar det om något så enkelt som att utmana konsumenten med analoga verktyg. Glädje är en viktig faktor för att få till en beteendeförändring, säger Mathias Bräck, innovationstekniker på Science Park Borås.
Projektets målsättning är att samarbeta med små och medelstora företag för att utveckla tjänster som främjar en cirkulär affärsmodell och erbjuder innovativa lösningar som stärker människors relation till deras kläder.
Circular Hub Twin Transition pågår till och med 2026 och finansieras av Europeiska Regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket, Västra Götalandsregionen, Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, Region Halland och Stiftelsen Svensk Textilforskning