Ett år för tankesmedjan Normskifte

Vad gör engagerade experter när ett viktigt uppdrag tar slut och vakuum uppstår? De startar en tankesmedja för att ta jobbet vidare såklart! I december 2023, med organisatorisk bas vid Högskolan i Borås, lanserade medlemmar från lärosäten, företag och organisationer den första svenska tankesmedjan för cirkulär omställning – Normskifte.

Cirkulär vardag som norm

Först på dagordningen stod att ta vidare jobbet som gjorts under Delegationen för cirkulär ekonomi och de förslag som lagts fram inom expertgruppen Normskifte. Tillsammans med alla i den gröna ”omställningsfamiljen” vill vi nå målet om samhällen där en cirkulär vardag är norm. I stället för scenarier som målar upp uppoffringar menar vi i tankesmedjan att alla individer behöver känna sig lockade av den nya hållbara framtiden, oavsett om det rör biffen, bilen, börsen, brallan eller bostaden.

Motivation till förändring

Forskning visar att en kombination av styrande och stöttande insatser har bäst effekt för att driva förändring. Det räcker inte att bara fokusera på en av dessa delar. Bakom alla beslut, på såväl individ-, som organisations- och samhällsnivå, står en människa som behöver känna motivation och ha förmåga till förändring, utifrån sina förutsättningar och värderingar. Att jobba för att tillräckligt många förändrar sig i tanke och handling, så att det linjära är historia och det koldioxidneutrala och cirkulära blir normen – det är det som tankesmedjan Normskifte handlar om.

Vi satte upp en grov plan för vårt första år, som var att:

  • Folkbilda politiker i vad som krävs för att göra ett normskifte
  • Inspirera till skapandet av cirkulära framtidsbilder
  • Utveckla tankesmedjan

Vi skapar normskiftet tillsammans

Under det gångna året har vi (sam)arrangerat flera seminarier och workshops, som exempelvis workshopen om framtidsbilder tillsammans med Klimatkommunerna under Lunds hållbarhetsvecka, seminariet ‘Cirkulär ekonomi – mer än teknikoptimism’ tillsammans med RE:Source i Riksdagen, seminariet ‘hur samhällsbyggandet kan bli cirkulärt till år 2045’ tillsammans med 2030-sekretariatet i Almedalen, och samtalet ‘hur våra framtidsbilder förändrar normer’ på Ystad Summit.

Vi har också varit inbjudna som talare för att just lyfta framtidshopp, visionsarbete, normskifte och skapandet av framtidsbilder på olika event, som exempelvis uppladdningen inför A Sustainable Tomorrow hos PE Teknik & Arkitektur, Länsstyrelsens webinarie för Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet (RUS), Skåne Innovation Day,  Länsstyrelsen Västernorrlands workshop om hållbar konsumtion, och för Klimatrådet i Jönköpings Län.

Tro, hopp och visioner – vi skapar normskiftet tillsammans. Vi syns 2025!

Tack från tankesmedjan

Ett år med tankesmedjan Normskifte har gått. Vi vill tacka alla i styrgruppen och framförallt alla som varit med oss i samtalen om genomförandet av det normskifte vi som människor och vår planet behöver.


Styrgrupp Normskifte – tankesmedjan för cirkulära samhällen. Inom parentes hittar ni ledamöternas ordinarie arbetsplats. Tankesmedjans arbete sker oberoende av kommersiella och partipolitiska intressen:

Malin Leth, ordförande  (WA3RM)
Birgitta Losman, ansvarig för programkontoret (Högskolan i Borås)
Sofia Ulver (Lunds universitet)
Lina Wiles (Adapteo)
Fredrik Björk (Malmö universitet)
Mats Huss (Independent Professional)
Susanna Winblad (Region Skåne)
Anna Velander Gisslén (SVID)
Amelie Silfverstolpe (Axfoundation)
Sara Olofsson (Kährs)
Elisabeth Lindh (Sweco)
Lina Gustavsson (Independent Professional)

Läs mer om Normskifte här: Normskifte – Sveriges första tankesmedja för cirkulär omställning

Text: Birgitta Losman

Foto: Privat