Normskifte – Sveriges första tankesmedja för cirkulär omställning

Med sikte på ett hållbart och grönt samhälle lanseras nu Normskifte, Sveriges första tankesmedja för normskifte till cirkulär ekonomi. Partipolitiskt obunden och driven av ideellt och professionellt arbete, med sin bas vid Högskolan i Borås via Science Park Borås.

Tankesmedjan består av medlemmar från svenska lärosäten, företag och organisationer som under två års tid arbetat i expertgruppen Normskifte, som arbetat som stöd till Delegationen för cirkulär ekonomi. Utöver fortsatt rådgivning till Delegationen för cirkulär ekonomi där många av tankesmedjans medlemmar fortsätter bidra, bildas nu Normskifte – Sveriges första tankesmedja för normskifte till cirkulär ekonomi.

Som utgångspunkt för det inledande arbetet i tankesmedjan ligger rapporten ”Tro, hopp och visioner – hur vi uppnår ett cirkulärt samhälle genom normskifte för alla” som publicerades av expertgruppen Normskifte 2022. Tankesmedjan Normskifte arbetar brett med normskiftesrapporten som bas för att lyfta de perspektiv och förslag som förs fram i rapporten.

Tankesmedjan Normskifte står för tankeledarskap och arbetar för att öka kunskap och medvetenhet om vad som kan leda till normskifte och underlätta övergången från ett linjärt till cirkulärt samhälle.

Så här skriver tankesmedjan själva:

”Expertgruppen Normskifte inledde sitt arbete på uppdrag av Delegationen för cirkulär ekonomi 2021 och avslutade det i november 2022. Rapportens förslag togs inte vidare av Delegationen för cirkulär ekonomi och Regeringskansliet, men har i stället inspirerat flera initiativ på området. Det bubblar och jäser i hållbarhets-Sverige och någonstans når vi de tipping points där det linjära samhället är historia och det cirkulära självklart och standard.

Med bildandet av tankesmedjan tar vi nu ett till modigt steg och fortsätter jobbet för att ta Normskiftesrapportens perspektiv och förslag vidare och tillsammans nå målet om samhällen där en cirkulär vardag är norm. Följ med oss på resan.”

Organisation och medlemmar

Science Park Borås vid Högskolan i Borås är värdar för tankesmedjan Normskifte. Arbetet leds av en extern styrgrupp. Personerna som arbetar i tankesmedjan gör det som engagerade experter inom olika områden. Aktiviteter och resultat är inget som respektive arbetsgivare har tagit ställning till.

Styrgrupp Normskifte – tankesmedjan för cirkulära samhällen:

Malin Leth, ordförandeBirgitta Losman, ansvarig för programkontoretSofia UlverLina WilesFredrik BjörkMats HussSusanna WinbladAnna Velander GisslénAmelie SilfverstolpeSara OlofssonElisabeth LindhLina Gustavsson

Presentation av medlemmarna (pdf)

Planerade aktiviteter

Tankesmedjan Normskifte arbetar brett med normskiftesrapporten som bas för att lyfta de perspektiv och förslag som förs fram i rapporten. Normskifte står för tankeledarskap och arbetar för att öka kunskap och medvetenhet om vad som kan leda till normskifte och underlätta övergången från ett linjärt till cirkulära samhälle.

Exempel på planerade aktiviteter under 2024:

  • När tekniken inte räcker – folkbildning för politiker i vad som krävs för att göra ett normskifte
  • Bilder av framtiden – workshop för cirkulära framtider att längta till
  • Fortsatt utveckling av tankesmedjan

Mer information om tankesmedjan hittar du här

Läs mer

Rapporten: Tro, hopp och visioner – hur vi uppnår ett cirkulärt samhälle genom normskifte för alla