
Det mest svårhanterliga textila avfallet – lumpen – kan hjälpa till med omställningen till en fossilfri stålindustri. Det är förhoppningen i ett nytt innovationsprojekt vid Science Park Borås, där trasiga textilier ska förvandlas till biokol.
Majoriteten av textilavfallet har historiskt eldats i kommunernas värmeverk i stället för att gå till återanvändning eller materialåtervinning. I textilflödena finns alltid ett lågvärdigt, trasigt material som kommunerna i och med det nya insamlingsansvaret nu får många frågor om: Vad ska jag som invånare egentligen göra med mina gamla strumpor?
I dag kommer de trasiga textilierna, lumpen, in som en fraktion som belastar sorteringssystemen utan att generera nytta. Genom det nya innovationsprojektet ”Lump blir biokol till stålindustrin” tar man tag i utmaningen med det svårhanterliga materialet, samtidigt som man knyter samman textil- och stålindustrin.
– Projektet siktar in sig på att nyttogöra ”det sämsta materialet”, och kombinerar teknisk innovation med policyutveckling för att cirkulera material mellan branscher, säger Birgitta Losman, projektledare vid Högskolan i Borås.
Knyter samman branscher
Projektet är initierat av aktörer från den svenska textil- och stålindustrin gemensamt, och involverar parter i hela värdekedjan:
- Det kommunala bolaget Borås Energi & Miljö kommer att sortera ut cirka 100 kg lump från sin pilotanläggning för textilsortering i Borås.
- Materialet skickas till RISE test- och demomiljö i Piteå, där textilavfallet omvandlas till biokol genom så kallad långsam pyrolys – i pyrolysen bryts det organiska materialet ner i en inert atmosfär vid temperaturer runt 500–800 °C.
- Produkten – biokol – levereras till metallpulvertillverkaren Höganäs AB, där den utvärderas som ett möjligt reduktionsmedel för framställning av järnsvamp. Biokolet utgör en viktig del av företagets arbete med att fasa ut fossila råvaror.
- Modeföretaget Kappahl är initiativtagare till projektet och bidrar med materialkunskap i egenskap av grundproducenter av materialet.
– För oss som varumärke är det här ett viktigt innovationsprojekt för att säkerställa att det kommande producentansvaret skapar miljönytta, säger Sandra Roos, hållbarhetsdirektör på Kappahl.
Biokol ersätter fossila material
I Sverige används cirka 3 miljoner ton fossilt kol varje år, varav cirka 70 procent går till järn- och stålproduktion (Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet). Att hitta nya råmaterial för hållbar tillverkning av biokol är en möjlighet att både skapa stor klimatnytta och förbättra resursutnyttjandet i samhället genom att öka tillgången på biokol till ett attraktivt pris, menar Pontus Hydén, Technical Expert på Höganäs AB.
– Det här projektet är spännande då det skapar samverkan mellan två branscher som normalt inte har så mycket utbyte av råvara, säger Pontus Hydén.
Hos RISE i Piteå finns flexibla testbäddar för pyrolysprocessen som ska förvandla den trasiga textilen till biokol.
– I projektet bidrar vi till den cirkulära omställningen genom att omvandla textilavfall till användbara produkter, säger Ann-Christine Johansson, forskare hos RISE.
Ska hjälpa kommunerna – och invånarna
Science Park Borås kommer att koordinera projektet och bidra med policyutveckling på lokal och nationell nivå för materialcirkulation. Projektet knyter även an till Högskolan i Borås nationella arbete med regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030 och Systemdemonstrator för ett hållbart textilsystem.
– Vi hoppas att projektet ska ge oss erfarenheter och kunskap i såväl kring teknisk innovation som i policyfrågor, vilket i längden kommer att stötta kommunerna i uppdraget att samla in och cirkulera textilavfall, säger Birgitta Losman.
För Borås Energi & Miljö, som nyligen startat upp sin pilotanläggning för textilsortering i Borås, hoppas man framför allt kunna ge invånarna ett svar på den eviga frågan.
– Alla undrar vad de ska göra med sina gamla strumpor – snart kanske vi kan säga åt dem att sortera dem rätt för att de ska kunna bli stål, säger Felicia Fernstedt på Borås Energi & Miljö.
Om projektet
Projektet ”Lump blir biokol till stålindustrin” hos Science Park Borås vid Högskolan i Borås avser att genomföra test i verklig miljö av hur den nyligen implementerade förordningen om kommunalt insamlingsansvar för textilavfall kan användas i kombination med en banbrytande teknik där trasig textil genom pyrolys omvandlas till biokol för stålindustrins behov och med utblick i den samlade regulatoriska miljön som just nu förändras i snabb takt.
Projektparter:
Borås Energi & Miljö AB
Höganäs AB
Kappahl AB
RISE Research Institutes of Sweden AB
Projektet pågår från april 2025 till och med april 2026 och finansieras av Vinnova.