TEX-BREIN på studieresa till Prato – cirkulär textil i praktiken

Den 6–7 maj 2025 gick den första internationella studieresan inom EU-projektet TEX-BREIN av stapeln. Målet var att utforska hur textilindustrin i Prato, Italien, arbetar med cirkulära lösningar, innovation och hållbarhet.

Prato är ett av Europas största textila distrikt och ett centrum för produktion av ullgarn och ulltyger. Under två dagar fick deltagarna ta del av presentationer, företagsbesök och nätverksaktiviteter – allt med fokus på hur regionen strukturerar sitt ekosystem för att möta framtidens krav.

– Fantastiskt roligt och intressant att besöka ett ullspinneri som specialiserat sig på att tillverka garn av återvunnen ull och ullblandningar. De har lyckats att få till en cirkulär värdekedja och till och med kunnat spinna i 100 % riven ull som funkar i kommande led. Imponerande!, säger Linda Nydén, Science Park Borås

Deltagarna från Sverige: Linda Nydén Science Park Borås, Lena-Marie Jensen Science Park Borås, Susanne Gräsberg Ivanhoe AB, Maria Ericson Sätila AB.

Programmet i korthet

Första dagen inleddes på Prisma – Prato Industrial Smart Accelerator. Deltagarna fick lyssna till presentationer från Next Technology Tecnotessile, OTIR (Tuscany Fashion Cluster), Prato stad och Alia Servizi Ambientali. Fokus låg på regionala strategier för hållbarhet och det nya textile re-hub som byggs upp i området.

Senare besöktes Dell’Orco & Villani, ett företag med lång erfarenhet av maskiner för fiberåtervinning. Dagen avslutades med pitchar och matchmaking på Confindustria Toscana Nord – ett tillfälle för svenska företag att knyta kontakt med europeiska  aktörer.

Den andra dagen ägnades åt praktiska exempel på cirkulära textilflöden. Besöken gick till Filati Omega, GoriTex och TRAFI Showroom – där designprojektet Starry Night visades upp, tillverkat av återvunnet material.

Lärdomar och framtid

Resan visade tydligt att det finns många likheter mellan regionerna. Utmaningar som växande textilberg, behov av fungerande infrastruktur och att hinna med i lagstiftningens utveckling är gemensamma.

Samtidigt gav resan insikter om hur samverkan kan skapa lösningar. När insamling, sortering och återvinning sker i samförstånd och under gemensamma regler, ökar chanserna att bygga långsiktigt hållbara system.

– Det var en otroligt lärorik och intressant resa. Personligen är jag ny i branschen så det var jättekul att förstå att det finns så stor fokus på återvinning av textilt material. Nu kan vi ta konkreta steg framåt i den här frågan. Extra bonus att bli väl omhändertagen av Linda och Lena-Marie från Science Park Borås, säger Susanne Gräsberg, VD Ivanhoe of Sweden, som var med på resan.

Nästa stopp: Borås

I höst är det Sveriges tur att stå värd. Under Textile Days i Borås arrangeras nästa studieresa, där företag och aktörer från Italien, Tjeckien, Spanien, Polen och Portugal bjuds in. Även då ligger fokus på cirkulära lösningar och internationellt samarbete.

Vill du också vara med i omställningen? Genom att delta i TEX-BREIN får ditt företag möjlighet att ta del av ny kunskap, hitta samarbeten och stärka sin konkurrenskraft i en textilbransch under förändring.

Tveka inte att höra av dig till Lena-Marie Jensen lena-marie.jensen@hb.se om du vill veta mer.

Läs mer om TEX-BREIN projektet här