Lisebergskaninerna får underställ från Borås

När designern Karolina Nilsson arbetade med Lisebergskaninernas dräkter upptäckte hon att underställen inte höll måttet.

– De var svåra att röra sig i, gick sönder hela tiden och var ofräscha för att de inte gick att tvätta.

För två år sedan bestämde hon sig för att själv ta fram ett nytt underställ. Men kraven på att det skulle vara ett rörligt, tvättbart och tredimensionellt plagg var en utmaning som krävde nytänk.

Hon tog då hjälp av Smart Textiles och Textilhögskolan.

– De såg att det fanns potential i produkten och jag fick så mycket hjälp. Det är ett fantastiskt ställe för innovationer.

Det nya understället är uppbyggt av elastiskt material med bubblor fyllda med fyllnadsgarn som gör det möjligt att skulptera dräkten på nya sätt. Och precis som med träningskläder andas materialet och transporterar fukt.

Eftersom projektet var hemligt innan hon tog patent på produkten höll hon sig inom Textilhögskolans väggar.

– Jag sprang runt och provtestade i den i trappor på Textilhögskolan. Jag hade på mig dräkten så mycket att jag inte tänkte på den längre.

Känns det inget att ha den på sig?

– Den är riktigt skön och ergonomisk. På insidan finns det ett bälte som avlastar axlarna. Eftersom det är en arbetsplats för ungdomarna är det viktigt att de ska kunna känna sig fräscha och pigga i den hela dagen.

Redan 2015 testades understället i nöjesparken med gott resultat, men nästa år kommer alla Lisebergskaninerna att bära den under sina dräkter. Totalt rör det sig om cirka 40 underställ.

Karolina Nilsson ser dock stor potential i sin uppfinning även utanför Liseberg.

– Det här är bara början. Det finns inget liknande underställ i världen. Maskotbranschen i USA är enorm. Jag hoppas på ett bra mottagande där också.

 

Text: Borås Tidning

Läs nyheten på Smart Textiles hemsida här