Utforskar makersrörelsen i Berlin

Under våren besökte projektgruppen inom makerspace projektet Berlin för att utforska Berlins dynamiska makersrörelse. Under några intensiva och inspirerande dagar besöktes innovationshubbar och makerspaces där vi träffade innovatörer, entreprenörer och makers som tillsammans driver på den växande rörelsen.

Berlin benämns ofta som ett Mecka för entreprenörer eller nästa Silicon Valley. Under de senaste åren har Berlin avancerat till att bli en av de viktigaste startup städerna i Europa, en stad som präglas av både ett brett utbud av företag och en dynamisk startup kultur. Staden är inte bara en hotspot för företag inom den digitala ekonomin, det finns en växande scen för socialt entreprenörskap och en makerrörelse som utmanar normer och löser samhällets mest angelägna utmaningar.

Vi besökte bland annat Impact Hub Berlin, som är ett internationellt nätverk för sociala entreprenörer, MakeSense Berlin, som byggt upp ett nätverk av runt 20 000 volontärer världen över för att tillsammans lösa samhällsutmaningar, FabLab Berlin, som är ett Makerspace och Agora Collective vars innovationshubb drar makers världen över med olika bakgrund och kompetensområden. Berlin har även en starkt växande rörelse för hållbart mode och re:desig. Vi mötte grundarna av nätverket GetChanged som håller i Fair Fashion Tours i Berlin där deltagare tas med på en tur runt Berlin till mysiga re:design butiker och in bakom dörrarna till designernas ateljéer. Berlin har en ”can-do-will-do-attityd” som är svår att hitta i andra städer. Här arbetar man hårt för att nå sina mål samtidigt som man har kul!

Personerna bakom dessa initiativ har lyckats bygga upp ekosystem med kollaborativa stödstrukturer för sociala entreprenörer, makers och chakers. Genom att tillhandahålla arbetsytor i innovationshubbar, ett globalt nätverk och utbildning i form av events, program och konsultation stöttar de entreprenörer att utveckla och driva företag. Dessa aktörer utgör tillsammans ett stort och starkt nätverk av människor som vill förbättra samhället genom att utveckla innovativa och kreativa lösningar på sociala och miljömässiga problem. I takt med att antalet sociala entreprenörer och makers ökat har även strukturer för att stötta dessa innovatörer ökat. I Berlin finns mycket att inspireras av.

Moa Nilsson