Science Park Borås bäst på att ta tillvara tjejers innovationer

Projektet DigiMode Passion for Fashion, Borås vann igår första pris i Innovate Passion. Innovate Passion är en tävling som Vinnova arrangerar för att ta tillvara unga tjejers innovationskraft. I tävlingen har tjejer utvecklat nya teknikområden och yrken utifrån sina intressen och passioner på 13 platser i Sverige.

Science Park Borås är arrangören bakom vinnaren DigiMode Passion for Fashion. Projektet har fokuserat på mode och modebranschens miljöproblem för att utveckla framtida innovationer. Inom ramen för projektet har man bl a utvecklat en genomtänkt metod med hackathon och samverkan mellan gymnasium, universitet, offentlig sektor och näringsliv, som har stor potential att lyckas leverera framtida innovationer med fokus på passion och teknik.

Vinnaren av DigiMode Passion for Fashion i Borås, appen Wool Tool, var på plats under finalen i Stockholm den 14 november tillsammans med de två andra teamen, WinWin och FinTeco, som deltog i hackathonet på Textile Fashion Center i september. En final som DigiMode Passion for Fashion vann med motiveringen:

”Med imponerande metoder och resultat har Passion for Fashion utgått från existerande miljöproblem för att utveckla framtida innovationer. Passion for Fashion har utvecklat en genomtänkt metod med hackaton och samverkan mellan gymnasiet, universitetet, offentlig sektor och näringsliv, som har stor potential att lyckas leverera framtida innovationer med fokus på passion och teknik. Appen Wool Tool är ett bevis på förmågan att ta fram konkurrenskraftiga idéer med stor framtidspotential”

Andra pris vann Region Norrbottens koncept Passionista och tredje pris gick till Innovations- och entreprenörskapstrappan, en modell som utvecklats av Handelshögskolan i Stockholm. Publikens pris gick till Drömföreställningen i Karlstad.

Moa Nilsson har varit projektledare för DigiMode Passion for Fashion.

– Jag visste att vi hade bra chanser med DigimMode Passion for Fashion. Vi har gjort väldigt mycket i projektet med bl a workshops och föreläsningar. Alla tre teamen som var med vid hackathonet var också med vid finalen i Stockholm och det var overkligt när de ropade ut vårt projekt som vinnare. Verkligen jättekul! säger Moa.

Förstapriset består av fortsatt stöd från Vinnova för att utveckla appen Wool Tool.

Vinnarmotiveringar:

1:a pris
DigiMode Passion for Fashion, Borås
Med imponerande metoder och resultat har Passion for Fashion utgått från existerande miljöproblem för att utveckla framtida innovationer.
Passion for Fashion har utvecklat en genomtänkt metod med hackathon och samverkan mellan gymnasiet, universitetet, offentlig sektor och näringsliv, som har stor potential att lyckas leverera framtida innovationer med fokus på passion och teknik. Appen Wool Tool är ett bevis på förmågan att ta fram konkurrenskraftiga idéer med stor framtidspotential.

2:a pris
Passionista, Norrbotten
Passionista har utvecklat ett klockrent koncept för att skapa ett mer intressant och engagerande lärande. Det är nyhetsmässigt, kommunikativt och väcker känslor om tillhörighet.
Genom att låta influensers på Instagram och Youtube använda begreppet passionista och berätta om sin passion, entreprenörskap och teknik finns stor potential att påverka unga tjejer att våga satsa på sina egna passioner. Det manifesteras genom de tre vinnande idéerna som tagits fram genom Passionista-metoden.

3:e pris
Innovations- och entreprenörskapstrappan, Handelshögskolan
Entreprenörstrappan är en enkel, tydlig och inspirerande trappa som ska användas för att få fram och tillvarata nya innovationer hos unga tjejer. Den synliggör innovations- och entreprenörskapsmöjligheterna inom hästnäringen och ger uppmuntran och vägledning. Modellen kan användas inom många andra områden kopplade till passion och innovation.