Science Park Borås har beviljats 16 miljoner från Europeiska regionala utvecklingsfonden för att tillsammans med IDC West Sweden utveckla en samverkansplattform för cirkulära affärsmodeller avseende textil, mode, inredning och möbler, ett DO-tank Center. Plattformen för cirkulärt mode och hållbar inredning ska placera Västsverige som en världsledande partner och förebild inom cirkulär ekonomi och minimering av miljöpåverkan, med avseende på nämnda branscher.
DO-tank Center ska vara en resurs för att successivt utveckla västra Sverige till en världspartner inom cirkulärt mode och hållbar inomhusmiljö. Projektet ska med hjälp av innovationer inom cirkulär ekonomi och hållbarhet realisera tillväxt och placera Västsverige som en internationellt erkänd aktör inom de utsedda områdena, som också inkluderar verksamheter som design, tillverkning, handel och distribution.
Plattformen, DO-tank Center, har sitt nav i form av en fysisk plats i Textile Fashion Center i centrala Borås, tillsammans med miljön på Gothia Science Park i Skövde. Här finns möjligheter för små- och medelstora företag att ta del av good practice och kunskap från befintliga FoU-projekt. Företagen kan få tillgång till test-, demo- och prototypanläggningar och stöd i cirkulär och digital affärsmodellsutveckling. Innovatörer, entreprenörer och forskare ska kunna testa idéer, samtidigt som forskning och utveckling tillgängliggörs och nyttiggörs. Med hjälp av plattformen övervinns eventuella hinder mellan innovativa idéer, projekt och affärsförverkligande.
– Under de senaste tio åren har vi arbetat utifrån uppdraget att stärka lönsamheten och konkurrenskraften i den tillverkande industrin. Vi ser tydligt ökade krav och ett behov av att kunna återtillverka produkter, att använda sig av hållbara material och cirkulära affärsmodeller. Den här satsningen i kombination med ASSAR Industrial Innovation Arena gör att vi tillsammans med våra samverkanspartners kan möta industrins utmaningar och bidra till att skapa helt nya konkurrensfördelar, säger Thomas Nilsson, VD IDC West Sweden AB.
Affärsmodeller i en cirkulär ekonomi bidrar till att resurser används effektivt och mängden restprodukter som inte kan återanvändas blir minimal. Det innebär t ex att olika verksamheter integreras med varandra för att dra nytta av restprodukter och restenergi. Flera produktionsprocesser kan också kombineras i samma värdekedja och ta tillvara på varandras restmaterial. Affärsmodellerna bygger på cirkulära tillgångar som biobaserade, förnybara och återvinningsbara material, vilket resulterar i mer miljövänliga och effektiva produkter och tjänster.
– Att gå från det linjära till det cirkulära kräver en insats men skapar också många nya affärsmöjligheter. Detta kan ske genom t ex tjänster för en förlängd livslängd av produkter, brukande och ägande av produkter och olika typer av tjänstefiering. Detta möjliggör vi genom ökad samverkan, kompetensutveckling och tillgängligheten att testa idéer, säger Erik Bresky, VD Science Park Borås.
Projektet sker i samverkan mellan Science Park Borås och IDC West Sweden AB och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Borås Stad, Marketplace Borås, Boråsregionen – Sjuhärads kommunalförbund, Högskolan i Borås, Skaraborgs Kommunalförbund och TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag.