Vi summerar SIR 2018

Den 9-11 april hölls Sveriges Innovationsriksdag 2018 där Science Park Borås och Inkubatorn i Borås stod för årets värdskap. Under dagarna samlades drygt 500 personer från 60 inkubatorer och science parks från hela landet i Textile Fashion Center.

Årets konferens fokuserade på cirkulär ekonomi och hur vi praktiskt kan arbeta för omställningen från linjära affärsmodeller till hållbar tillväxt. Programmet öppnades med The Circular Economy – Challenging Fast Fashion, en film där Science Park Borås och Smart Textiles vill sätta punkt för kortsiktigheten inom textil- och modeindustrin. Dagarna fortsatte i samma spår och belyste vikten av cirkulär ekonomi för svensk näringslivsförnyelse, och hur vi kan arbeta för att få människor och företag att börja tänka och agera mer cirkulärt.

– Från Swedish Incubators & Science Parks perspektiv så gläds vi över årets mycket lyckade och uppskattade upplaga av Sveriges Innovationsriksdag. Borås gav den nationella konferensen ett varmt välkomnande och intressant program, i en mycket stimulerande miljö. Er goda samverkan med inkubatorn och science parkens centrala funktioner är säkerligen något som stimulerar många, kommenterar SISPs avgående VD Magnus Lundin.

SISP skriver i ett summerande inlägg att scenen delades av innovationsmiljöer, myndigheter, näringsliv, akademi, politiker och andra ekosystemare under teman om samhällets omställning, cirkulära affärsmodeller och hållbara jobb. Två ministrar höll föredrag och en panel med representanter från samtliga riksdagspartier debatterade innovation. Cirkulerade panelisterna gjorde Therese Sjölundh och Thomas Frostberg, som årets moderatorer.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) menade under sin programpunkt att ”20% av jobben kommer inte försvinna inom 20 år, men 100% av jobben kommer förändras.”

Miljöminister Karolina Skog (MP) konstaterade av det är hög tid att se cirkulär ekonomi mindre som en hållbarhetsfråga och mer som en näringslivsfråga.

Mattias Goldmann, vd för gröna tankesmedjan Fores och utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016, var ett annat tungt namn som deltog. Med frasen ”Business as usual is over” konstaterade han att aktörer med traditionella affärsmönster kommer få svårt att överleva i framtiden.

Med inspiration från huset

Smart Textiles och Science Park Borås representerades på scen av Adrian Zethraeus som pitchade Re:textiles arbete, Erik Valvring och Heidi Hautajärvi som pitchade Do-Tank Center samt Erik Bresky som deltog i panelsamtal kring innovationsmiljöer för hållbara jobb. Dessutom fick över 90 affärsutvecklare inblick i vad cirkulär ekonomi är och hur de själva kan stimulera cirkulära affärsmodeller under en workshop ledd av Erik Valvring förmiddagen 10 april.

Förutom att pitcha på scen projektledde Heidi Hautajärvi ”Salong Cirkulär” – en utställning om Västsvenska initiativ inom cirkulär ekonomi.

– Min uppfattning är att många innovationsriksdagare fick en aha-upplevelse. Att det inte bara är möjligt att arbeta med cirkulär ekonomi, utan att det faktiskt är en existensfråga för framtidens bolag. Det finns många bra projekt i Västsverige som stödjer omställningen och nu ska vi inspirera små- och medelstora företag att hänga med utvecklingen och ta sig an cirkulära affärsmodeller, säger Heidi.

Smart Textiles showroom hölls öppet, en plats där forskning och prototyper görs tillgängliga och där olika textila material- och varuprover framtagna inom Smart Textiles olika projekt samt inköpta från externa tillverkare visas upp. Drygt 160 personer besökte showroomet under de två dagarna och det fördes många intressanta samtal kring hållbarhet, innovation och smarta textilier.

Konferensens öppningsfilm om cirkulär ekonomi inom textil- och modeindustrin ser du nedan.