Re:textile i nytt samarbete – skapar re-make med Björkåfrihet

  1. I april släpper secondhand-kedjan Björkåfrihet en kollektion med remake-plagg gjorda av secondhand-material som annars inte kunnat säljas på den svenska marknaden. Kollektionen är framtagen i samarbete med re:textile inom ramen för Science Park Borås och designstudion XV Production.

Genom den nya kollektionen tas nya steg i strävan efter att ta hand om så mycket som möjligt av Sveriges textila avfall. Hela kollektionen består av unisex-plagg – en lång skjorta, en kostym och en t-shirt.

– Det är häftigt att få vara med i det här skiftet med ökat intresse för återbruk. Även om vi är väldigt långt ifrån en cirkulär och hållbar klädindustri, känns det hoppfullt att fler modeaktörer testar nya tillvägagångssätt och utvecklar produkter av vad som annars skulle ses som förbrukat material. Den här kollektionen har hög modegrad och är tänkt att på riktigt konkurrera med nyproducerade varor, berättar Gesica Tawakkoli Gunmalm, som tillträdde som föreningschef på Björkåfrihet i februari efter många år i modevärlden.

Plaggen är designade för att hålla i många år, både sett till material och till modellerna. En utmaning med alla kläder som köps av svenska konsumenter är att den modemässiga hållbarheten, det vill säga hur länge ett plagg är attraktivt utifrån modesynpunkt, ofta är kortare än materialets livslängd. Därför finns enorma mängder kläder som svenska konsumenter inte längre vill ha, trots att de är fullt funktionsdugliga.

Vinnande koncept för alla involverade

-Ideell Second hand har en unik position och ett försprång på resten av branschen när det gäller att skala upp lösningar för en cirkulär omställning. Med denna satsning går Björkåfrihet i bräschen för detta, och visar hur miljönytta och affärsnytta kan gå hand i hand, tillägger Adrian Zethraeus som är projekledare för re:textile på Science Park Borås.

– Vi secondhand-organisationer hamnar i ett dilemma när många förväntar sig att vi ska sälja allt som skänks här i Sverige. Samtidigt kan inte vi bestämma vad vilka plagg folk ska skänka, eller vilka de ska vilja köpa, förklarar David Njie, sortimentsansvarig på Björkåfrihet. Där har framförallt klädproducenterna ett ansvar som de inte tar idag, att tillverka kläder som kunderna vill bära under lång tid. Att hitta nya vägar att jobba om kläderna är ett sätt för oss att göra dem attraktiva igen. På så vis gör vi det bästa av det material vi får in, bokstavligt talat, och det bidrar till att mer textil får en lång livslängd.

-Råvaran för den här satsningen är exportfraktioner som inte kan återanvändas lokalt, vilket gäller för merparten av den insamlade textilen i Sverige, säger Adrian Zethraeus. Genom upcycling skapas enorm miljönytta och minimerar risken att dessa plagg hamnar på soptipp i tredje land. Samtidigt skapas förutsättningar för sysselsättning och tillväxt lokalt. Win-win-win helt enkelt! säger han.

 

Läs mer om Björkåfrihet
Läs mer om re:textile