På väg mot hållbara butikskoncept

En nära framtid med helt hållbara butikskoncept? Det var en av frågorna som diskuterades när VMC, ett branschcommunity för Visual Merchandisers, hade medlemsträff i DO-tank Center. Kvällen bjöd på många intressanta föreläsningar och uppslag för framtidens butikskonceptsutveckling.

– Det är ovärderligt att vi branschkollegor kan träffas och dela erfarenheter för att utveckla oss själva och våra verksamheter. Hållbarhet inom butikskonceptsutveckling kan vara mycket komplicerat och det finns väldigt få företag som erbjuder helt hållbara produkter för butiksinredning, skyltdockor och rekvisita, berättar Anne Hesselgren, Styrelseordförande i VMC, när vi fick en pratstund med henne inför träffen.

På förekommen anledning hade därför ett flertal företag bjudits in för att berätta om sina visioner och produkter inom cirkulär ekonomi, second life och hållbarhet. En av dem som lyssnade till föreläsningarna var Erik Valvring, innovationsstrateg vid Science Park Borås och ansvarig för DO-tank Center.

– Det är roligt att se att det redan nu finns helt hållbara lösningar för butiker. Under kvällen visades alltifrån inredning till galgar och skylt-dockor som är producerade av återvunna, helt naturliga och nedbrytningsbara material. Att vi från CircularHub, som plattform för cirkulär ekonomi, kan stötta nätverket VMC och möjliggöra samverkan mellan entreprenörer och etablerade modeföretag i vår innovationsmiljö DO-tank Center känns bra i alla avseenden, berättar han.

 

Bildkollage från VMC 5 mars

Foto: Erik Valvring / Science Park Borås