Science Park Borås samarbetar kring tvättbara skyddsförkläden till begravningsbranschen

Science Park Borås hjälper till att ta fram och skära till skyddsförkläden till den privata delen av begravningsbranschen i Sverige. Tillsammans med företaget K.A.P Sweden kan nu tvättbara förkläden av godkänt restmaterial levereras till personal på begravningsbyråer och andra som jobbar i branschen.

När Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) efterfrågade säkra och tvättbara skyddsförkläden till sin personal, var Boråsbaserade företaget K.A.P Design snabba att rycka ut.

Agneta Persson, skräddare och designer på K.A.P Sweden, levererade redan innan coronapandemin olika typer av plagg till anställda i den privatägda delen av begravningsbranschen. Arbetet drivs från den stora ateljén på plan 2 inne på Textile Fashion Center, som hon delar med andra företagare.

I samband med Covid-19 sjönk den ordinarie orderingången. Detta gjorde att Agneta och hennes partner Joakim Tellenmark, försäljnings- och marknadschef på K.A.P Sweden, funderade på vad de anställda hade behov av istället, i och med de ändrade förutsättningarna.

När frågan ställdes till Sveriges Begravningsbyråers Förbund lät inte svaret vänta på sig – skyddsförkläden!

– Detta är ju mitt yrke så det känns fint att kunna bistå där det behövs, säger Agneta Persson på K.A.P Sweden.

Science Park Borås maskinhall står redo

För att kunna möta behovet vände sig Agneta Persson till Mathias Bräck, innovationstekniker på Science Park Borås, för att undersöka om tillskärningen kunde ske på ett annat sätt än att hon själv skulle klippa ut varje förkläde för hand med sax.

Med hjälp av Eva Lindell, forskningsassistent på Smart Textiles, jobbade Agneta och Mathias om ursprungsmönstret och anpassade det digitalt till den skärmaskin som står i DO-tank Center, Science Park Borås innovationsmiljö.

– Ett tvättbart förkläde kan förhoppningsvis ersätta flera hundra engångsförkläden. Därför är det här projektet viktigt. Sen är begravningspersonal en yrkesgrupp som kanske inte är prio ett vad gäller skyddskläder, men vi tycker att alla som är i behov i det här läget ska få dem tillgodosedda, säger Mathias Bräck på Science Park Borås.

Man i svart skyddsförkläde
Mathias Bräck, innovationstekniker på Science Park Borås, iklädd skyddsförkläde
Godkänt tyg från lokal producent

Tyget som används är ett svart, vattentätt och tvättbart nylontyg från FOV Fabrics AB i Borås. Tyget har blivit över från tidigare produktion och det finns hela åtta tusen meter tyg att tillgå. Vattenbeständigheten ligger på 5000 mm, vilket kan jämföras med en vattenpelare på 1000 mm för engångsförkläden.

– Det betyder nåt alldeles särskilt för oss att förklädena är gjorda i ett tvättbart material från en lokal textilproducent. Vi får inte börja gå baklänges i hållbarhetstänket på grund av att vi befinner oss i kristider, säger Mathias Bräck.

Första sändningen av skyddsförkläden har levererats och nu väntar även motsvarande branschförbund i Norge på leverans.

-Det känns jättefint att kunna hjälpa branschen, som precis som alla andra har haft stora problem att hitta vettiga skyddskläder, säger Joakim Tellenmark, försäljnings- och marknadschef på K.A.P Sweden.

Läs mer om Smart Textiles

Läs mer om DO-tank Center

Läs mer om K.A.P Sweden

Läs mer om SBF