Hon är ny ordförande för Science Park Borås styrgrupp

Nadja Bengtsson, VD på Sparbanksstiftelsen Sjuhärad, har valts till ny ordförande för Science Park Borås styrgrupp. I dagsläget sitter hon bland annat i styrelsen för IF Elfsborg, är ideellt engagerad i flera organisationer och har en långvarig relation till Högskolan i Borås. Hon ser med ödmjukhet fram emot att ta sig an sitt nya uppdrag att, tillsammans med styrgruppen, sätta riktningen för Science Park Borås.

 

Det är under en av vårens hittills finaste dagar vi träffar Nadja Bengtsson utanför Science Park Borås lokaler vid Textile Fashion Center i Borås. Solen steker mot fasaden, det blåser en lätt ljummen vind. Vi ska träffas för att ta reda på hur hon ställer sig inför det uppdrag hon nu ska axla.

Vi börjar med att ta några foton utanför huset. Under tiden fotograferingen pågår blickar hon upp mot Sandgärdet och huvudområdet för högskolan, som är välbekant mark för henne. Här började hon som dataekonomstudent. Efter ett antal år i IT-branschen återvände hon sedan som anställd. Då jobbade hon bland annat med externa relationer och var med och initierade Smart Textiles.

Nu är hon tillbaka på högskolan, denna gång i rollen som styrgruppsordförande för Science Park Borås, för att driva utvecklingen vidare framåt. Nadja Bengtsson menar att grundstenen för att det arbetet ska fungera är att hjärtat är med.

-Det är viktigt att känna efter med hjärta och hjärna, att värdegrunden överensstämmer med det jag vill verka för. Sen är det alltid bra att stämma av med det nätverk man har, i mitt fall högskolan, näringslivet och representanter i styrgruppen sen tidigare, säger Nadja Bengtsson.

Mod och passion är avgörande

Under vårt samtal blir det tydligt att Nadja sänder ut en känsla av energi, en glöd. Blicken är fast men hon gestikulerar gärna när hon pratar om det som engagerar henne.

– Mod, nyfikenhet och det gränsöverskridande kan man känna passion för, och den passionen känner jag. Som person gillar jag att bryta mönster, att tänka nytt och att det ska vara roligt att gå till jobbet. Jag säger inte att det är lätt, men det är en drivkraft.

Första steget som ny styrgruppsordförande blir att lyssna in. Att lära känna Science Park Borås organisation men också få en översikt över andra Science Parks i Sverige och internationellt.

Hon är noga med att framhålla att den nuvarande styrgruppen har stor och bred kompetens och att det är styrgruppen, medarbetare och övriga intressenter som tillsammans ska bygga vidare den organisation som finns idag.

– Jag fick höra att Science Park Borås har haft en fantastisk utveckling och att det hänt mycket under kort tid. Det samarbete som högskolan, Science Park Borås och näringslivet har och den samverkan som sker i det här området är fantastiskt.

Hon framhåller de transformativa innovationerna och det holistiska tänket som det unika med Science Park Borås och samarbetet med staden och näringslivet.

– Så det är med stolthet jag kan säga att jag får komma tillbaka hit!, säger Nadja Bengtsson.

Utmaningen att förtydliga

Alla uppdrag har sina utmaningar, så även detta. I det här fallet handlar det bland annat om att tydliggöra rollen i kluster- och innovationssystemet.

-Det gäller att hitta gemensamma angreppssätt där alla parter får ta del av resultatet på ett bra sätt för att på så vis öka kännedomen om Science Parks arbete både i Sjuhäradsbygden och nationellt. Det handlar om att få ihop helheten, säger Nadja Bengtsson.

En annan viktig del i arbetet är att ytterligare koppla ihop verksamheten med Agenda 2030 och hållbar utveckling. Hon tror att läget världen befinner sig i nu, med Covid-19, kommer att skynda på den omställningen och att det är ett tillfälle som måste tas tillvara.

För att få ihop helheten i sitt eget liv prioriterar Nadja Bengtsson löpning, yoga och att vara närvarande i sin dotters liv. Den gemensamma nämnaren, den röda tråden, mellan hennes privata jag och det professionella? Samarbete och engagemang och att tillsammans skapa förutsättningar, avslutar Nadja.

 

Läs mer om Science Park Borås

Läs mer om Smart Textiles

Läs med om Sparbanksstiftelsen Sjuhärad