Encouragement for Action 2020 nyttjar pandemin som drivkraft

Asket, Guringo Design Studio, Arkivet Sthlm och Once More by Södra prisades nyligen för sitt hållbarhetsarbete i årets upplaga av Encouragement for Action. Modeföretagen är alla nyskapande föregångare inom hållbarhet och deras arbete är av stor betydelse för framtidens modeindustri.

Guringo Design Studio fick priset inom kategorin fashion tech för sitt visionära arbete med materialet Streamateria, sitt mod att ifrågasätta normer inom branschen och inspirera till positiv hållbar förändring. Science Park Borås har spelat en stor roll i arbetet med Streamateria och samarbetet mellan Guringo Design Studio och PUMA som nu har resulterat i färdiga träningsplagg som helt återgår till det naturliga kretsloppet efter 48 timmar.

– Guringos projekt Streamateria är högintressant eftersom det handlar om en teknisk innovation inom material- och processutveckling samtidigt som det målar upp en större vision om ett regenerativt system för mode och textil, säger Adrian Zethraeus, projektledare på Science Park Borås och juryordförande i kategorin Closing the loop.

Vinnaren inom Closing the loop blev Once More by Södra som prisades för sitt arbete med storskalig återvinning av blandmaterial. Med innovationen Once More möjliggörs cirkulära materialflöden inom textil- och modebranschen.

– För andra året i rad är det en lovande svensk återvinningsteknik för textil som vinner kategorin Closing the Loop. Once More by Södra har riktat in sig på återvinning av de svåra blandmaterialen. Det visar att Sverige som tidigare hade en storskalig textil produktion har siktat in sig på ledartröjan i den framtida textilindustrin genom att tillhandahålla återvunnen råvara, vilket är vad branschen allt mer efterfrågar, menar Adrian Zethraeus.

Encouragement for Action instiftades 2018 av Stockholm Fashion District för att lyfta utvecklingen inom hållbarhet, digitalisering och fashion tech. Utmärkelsen syftar till att uppmuntra företag att fortsätta på inslagen väg mot en mer hållbar modeindustri. Science Park Borås och Smart Textiles har varit involverade i Encouragement for Action sedan starten, både som juryordförande, jurymedlem och beskyddare av initiativet.

– Det är med stor stolthet vi presenterar Encouragement for Action 2020. Rådande pandemi har förflyttat framtiden närmare än någonsin, där hållbarhet är en viktig del. Det kräver innovation, kreativitet och envist arbete. Både årets vinnare och de nominerade företagen visar att den svenska modeindustrin står väl rustad inför det ”nya normala” som väntar runt hörnet, säger Helena Waker, CEO för Stockholm Fashion District och Trade Partners Sweden.

– Encouragement for Action är ett bra tillfälle att synliggöra de goda initiativ som spirar inom näringslivet och bland entreprenörer i Sverige för att lösa textilbranschens hållbarhetsutmaningar. På så sätt skapas ledstjärnor och förebilder för andra företag att inspireras av och ta efter, säger Adrian Zethraeus.