Innovationsstudenter från Mälardalens universitet robotiserar textilindustrin i DO-tank Center

Under en månad har en grupp studenter från Mälardalens universitet arbetat i projektet Digital sömmerska i DO-tank Center i Textile Fashion Center. Deras uppgift har varit att robotisera den mänskliga processen att hantera ett tyg och sy ett enkelt plagg.

Studenterna Yuliya Urban, Charles Auguste, Inés Acinas och Ana Margarita Podbervsek samt den kollaborativa roboten Yumi från ABB.

Studenterna Yuliya Urban, Charles Auguste, Inés Acinas och Ana Margarita Podbervsek samt den kollaborativa roboten Yumi från ABB.

Yuliya Urban, Inés Acinas, Ana Margarita Podbervsek och Charles Auguste läser masterprogrammet i innovation och design på Mälardalens universitet. Nu har de haft en kurs där de arbetat i skarpa projekt hos externa uppdragsgivare.

– Digitalisering och automatisering är framtiden, det gäller i nästan alla branscher, säger Yuliya Urban, som projektleder studenternas arbete. När det kommer till kostnader och affärsnytta så är automatiseringen viktig att få på plats om Sverige ska ha en framtid inom textilproduktion.

Målet med studenternas arbete har varit att lära en kollaborativ robot hantera en bit tyg – plocka upp det och hänga det på en hängare, lyfta ner det och placera det i en automatisk symaskin. De började med att undersöka den befintliga processen där en människa utförde arbetet. Därefter omvandlade de momenten till en robotiserad process, där de bland annat utvecklade egna gripdon och jobbade med att få robotens rörelser att efterlikna människans.

– Eftersom tyg är ett mjukt och böljande material är det svårt för en robot att hantera det, säger Charles Auguste. Det gjorde att det blev extra häftigt när vi fick det att fungera. Många tvivlar på att det går att automatisera en sömmerskas arbete, men vi har bevisat att delar av processen går att överlämna till en robot.

Projektets syfte är att med hjälp av automatisering och robotisering av konfektionsprocessen för kläder, möbelklädsel och tekniska textilier möjliggöra produktion i högkostnadsländer som till exempel Sverige. Det handlar om att skapa en bild av vad som är möjligt i dagsläget samt att samla relevanta partner för vidare forskning och utveckling. Digital sömmerska är en del i projektet Mikrofabriker som drivs av Science Park Borås och Automation Region.

Automation Region har ett etablerat samarbete med Science Park Borås och det var anledningen till att det var just studenter från Mälardalens universitet som fick uppdraget.

– Det är extra roligt att kunna engagera studenter i samarbetet vi har med Science Park Borås, säger Catarina Berglund, processledare på Automation Region. Det är en viktig del av våra gemensamma insatser för en mer hållbar textilindustri, samtidigt som det är mycket värdefullt för studenterna att arbeta med praktiska moment under utbildningen.

Läs mer om Science Park Borås
Läs mer om masterprogrammet i innovation och design vid Mälardalens universitet

Text: Anna Sandberg