Framtidens textila lagningstekniker tar form i DO-tank Center

Jesper Karlsson och Erik Lindtorp från RecoMended vill etablera en ny lösning för snabba lagningar av kläder.
Jesper Karlsson och Erik Lindtorp från RecoMended vill etablera en ny lösning för snabba lagningar av kläder.

Genom tre dagars laborerande i DO-tanks innovationsverkstad hos Science Park Borås hoppas start up-företaget RecoMended hitta nya, storskaliga metoder för att förlänga livslängden på våra kläder.

– Målet är att helt eliminera den mänskliga faktorn, säger Jesper Karlsson, en av tre medgrundare.

Tillsammans med kollegan Erik Lindtorp har han tillbringat tre dagar i DO-tank Center – Science Park Borås innovationsmiljö och maskinpark på Textile Fashion Center i Borås – för att experimentera med nya lagningstekniker på uttjänta jeans.

– Erfarenheten vi har fått härifrån är ovärderlig, säger Erik Lindtorp.

Duon (som tillsammans med partnern Rikard Ledin DaRosa driver företaget) hoppas kunna etablera RecoMended på marknaden som en framtida aktör för lagning av alla typer av kläder.

I maskinen de laborerar med ligger ett par jeans, som efter lång tids användning nu har hål som behöver sys igen. Genom att testköra olika lagningsmönster försöker de hitta den mest hållbara, och snyggaste, tekniken för att reparera skadorna på denimtyget.

– Just nu jobbar vi med skrev – trasiga skrev, säger Erik Lindtorp och berättar att de fått ett 30-tal byxor från Nudie Jeans för att prova sina tekniker.

Vill skapa ny infrastruktur för textila lagningar

I dag har många klädföretag sina egna lagningsstationer för kunder, ofta i butik, men någon extern struktur finns inte. Genom att automatisera processen hoppas RecoMended kunna skapa en ny standard inom industrin.

– Vi vill laga så många textilier som möjligt, så snabbt som möjligt, säger Erik Lindtorp. Vårt mål är att bli en one-stop shop för reparationer – i längden även direkt mot konsumenterna.

RecoMended vill hitta den bästa skalbara tekniken för att kunna reparera stora volymer kläder.

Såväl Erik Lindtorp som Jesper Karlsson har en bakgrund inom textilbranschen. Erik Lindtorp driver egna klädmärket Woollybear medan Jesper Karlsson jobbar som produktutvecklare av funktionshandskar hos Granqvists Sportartiklar i Karlstad. Båda två är vana vid att laga sina egna kläder sedan tidigare, men har saknat ett modernt sätt att göra det på.

– I grunden handlar det om att göra det mer attraktivt att laga ens kläder, samtidigt som vi vill sänka kostnaderna för själva lagningen, säger Jesper Karlsson och fortsätter:

– För att lyckas vända utvecklingen måste vi först köpa färre och bättre kläder och sedan ta hand om dem så länge det bara går. Det är där RecoMended kommer in i bilden!

Utmaningen: storskalighet

Företaget jobbar utifrån FN:s klimatmål. Att tillverka ett par helt nya jeans förbrukar cirka 10 kubikmeter vatten. Att förlänga livslängden på de jeans som redan existerar ger en stor vattenbesparande insats.

Framför allt om man gör det om, och om, och om igen. RecoMendeds stora utmaning är att hitta en teknik som är skalbar för att kunna hantera stora mängder plagg på kort tid. Tillsammans med Science Park Borås innovationstekniker Mathias Bräck har de i DO-tank laborerat med nya mjukvarulösningar, för att skapa ett helt automatiserat system.

– Sömnadsarbete har i princip sett likadant ut i över 100 år och vi ser stora möjligheter att – som ett första steg – automatisera lagningen av förslitningsskador, i och med att de är förhållandevis repetitiva, säger Jesper Karlsson.

– Dagens processer, med mänskliga sömmerskor är inte speciellt skalbara, fyller Erik Lindtorp i. Vårt mål är att flytta hela processen från huvudet ner i maskinen.

”Dörröppnarnas dörröppnare”

RecoMended får affärscoachning genom projektet NEST (New Entrepreneurship for a Sustainable Textile Industry) hos Inkubatorn i Borås samt Circular Hub och innovationsteknikerna i DO-tank Center. De har redan flera stora klädföretag på kroken som är intresserade av att samarbeta. I juni vann de dessutom NEST:s årliga pitchtävling och kammade hem ett stipendium på 75 000 kronor från TEKO.

– Att vi har fått vara här i DO-tank är dörröppnarnas dörröppnare. Alla kontakter, all teknik och kunskap ­– det är saker du inte kan googla dig till, säger Erik Lindtorp och tar på sig de lagade jeansen.

– Det ser lovande ut!

Text: Christian Naumanen
Foto: Vasilios Bartziokas