Återbrukade kläder gör avtryck i evenemangsbranschen – kan vinna prestigefyllt pris

Projektet Cirkulära eventkläder har under sina dryga två år bidragit till att evenemangsbranschen tagit djärva steg mot en mer hållbar framtid. Höjdpunkten? För första gången någonsin bestod all festivalmerchandise under årets upplaga av Way Out West till 100 procent av återbrukade second hand-kläder, vilket nu uppmärksammats genom en hedrande nominering på Återvinningsgalan.

Efter att framgångsrikt genomfört ett pilotprojekt med loopade eventkläder under klimatmötet Greentopia på Way Out West 2022 – där funktionärer använde helt återbrukade plagg – har Science Park Borås tillsammans med samarbetspartners utvecklat och skalat upp konceptet ytterligare.

Under 2023 har projektet omdefinierat hur funktionärskläder och merchandise kan skapas och hanteras. I stället för att producera separata plagg för varje evenemang har det inom ramen för projektet skapats en neutral kollektion som kan hyras ut till flera olika evenemang, vilket minskar resursförbrukning och effektiviserar logistiken. Under året användes kollektionen bland annat av funktionärer på konserter på Ullevi och under West Pride där alla funktionärströjor ersattes med återbrukad textil från vården.

– Vi har testat många olika lösningar inom projektet och det har inte alltid varit enkelt eftersom delar av försörjningskedjan ännu inte finns på plats i återbruksledet. Samtidigt är kunskapen som vi fått genom att testa ovärderlig och jag är övertygad om att insikterna kommer leda den cirkulära omställningen framåt, säger Anna Lindgren, projektledare för Cirkulära eventkläder.

Synergieffekter genom nya projekt

Under våren 2023 blev RISE beviljat projektet Lösningar för klimatsmarta evenemang, vilket möjliggjort att erfarenheter och resultat från Cirkulära eventkläder kan delas och spridas till en bredare publik. Dessutom planeras en förenklad livscykelanalys (LCA) att utföras för delar av projektet vilket kommer resultera i en större förståelse av miljönyttan inom projektet och en jämförelse med användningen av nyproducerad textil.

Anna Lindgren poängterar betydelsen av att ha en helhetsbild och undvika att fastna i detaljer när vi strävar efter att arbeta mer cirkulärt och att det därför är en intressant och viktig sidoeffekt av projektet att det blir ringar på vattnet.

Chans till prestigefyllt pris

Projektet har nu fått ytterligare erkännande genom en hedrande nominering till Återvinningsgalans pris inom kategorin “Årets Återanvändare”. Även Anna Lidström, Sveriges första doktor i redesign tillika medarbetare på Science Park Borås, är nominerad vid galan i kategorin “Årets Återvinningsinspiratör”.

– Det är jättekul att vi genom projektet blivit nominerade och fått det erkännandet. En cirkulär omställning gör man inte själv utan det är en teamsport vilket vi verkligen har fått känna på under projektets gång. Jag tror jag talar för flera när jag säger att nomineringen betyder mycket för många i projektet, säger Anna Lindgren.

Om projektet

Syftet med projektet Cirkulära eventkläder är att utmana evenemang att övergå till återbrukade kläder och använda samma tröjor år efter år. Detta initiativ kan kraftigt minska evenemangsindustrins miljöpåverkan, istället för att använda nyproducerad textil.

Läs mer om projektet här!