Science Park Borås inspirerade för framtidens mode

Vad är utmaningarna för framtidens mode och går det att närma sig en cirkulär värdekedja? Science Park Borås delade med sig av kunskaper och goda exempel under Berlin Fashion Week för att inspirera företag och designers att delta i omställningen av modeindustrin.

Den 5 februari startade Berlin Fashion Week. Bland modevisningar och workshoppar fanns också frågan om hållbarhet på mångas läppar. Bland annat hölls ett fullsatt event på svenska ambassaden, The Future of Fashion, för att belysa frågan.

Susanne Nejderås, textilstrateg vid Science Park Borås och Textilhögskolan var inbjuden för att berätta om några av de banbrytande innovationer som kan göra Sverige till förebild när det gäller att möta EU:s krav för en mer hållbar textil- och modeindustri.

Susanne Nejderås delade med sig av kunskaper och goda exempel från Science Park Borås.

–  Vi har tagit fram ett nytt ekosystem för textil som jag presenterade. Utifrån det systemet ska vi under de kommande åren, tillsammans med industrin, testa en mängd initiativ i praktiken. Det är ett komplett system som kommer gynna hela Sverige, där fördelen är att vi tillsammans har tänkt på helheten. Jag hoppas att detta kunde inspirera publiken till att ta liknande initiativ, säger hon.

En viktig aktör globalt

Efter presentationerna kunde besökarna titta på några exempel på hållbart mode som tagits fram i olika samarbeten vid Science Park Borås, bland annat en keps gjord av pappersgarn från svensk skog, en ny babymössa tillverkad av insamlade begagnade barnplagg, en kjol skapad av material från förbrukade vårdkläder och en blus omdesignad av gamla insamlade herrskjortor.

Babymössa tillverkad av insamlade begagnade barnplagg från Lindex.

Publiken bestod av över 250 personer allt från unga modedesigners till representanter för stora företag inom branschen. Eventet var en del av programmet för Fashion Week Berlin.

–  Susanne Nejderås föreläsning var ett värdefullt bidrag. Det visade på ett tydligt sätt hur viktigt det är med tillämpningsbara samarbetsprojekt. Det är en lång väg kvar till cirkulär ekonomi, men vi måste vara överens om milstolparna och processens karaktär för att lyckas, säger Rolf Heimann, styrelseledamot i Hessnatur Stiftung – Institute for Applied Sustainability, som arrangerade eventet.

Se evenemanget i efterhand här

Text: Anna Kjellsson
Foto: Bernhard Ludewig