Framtidens textilier hittade ny publik i SVT:s Sommarlov

SVT:s populära barnprogram Sommarlov fick i juli besök av textilforskaren Nils-Krister Persson, som visade upp ett flertal prototyper från Science Park Borås, Textilhögskolan och Smart Textiles olika projekt med smarta och innovativa textilier.

Nils-Krister Persson, forskare vid Textilhögskolan, medverkade i barnprogrammet Sommarlov. Skärmavbild: SVT
RoboticSkin.

Nils-Krister Persson, docent vid Textilhögskolan och forskningsledare för Smart Textiles Technology Lab, hade bland annat med sig algfärgade jeans utvecklade tillsammans med företaget Mounid inom det stora forskningsprojektet LOCALITY.

Dessutom visade han upp papperskläder från projektet Skogens tyg, skor av återvunna jeans framtagna av företaget Twood, den interaktiva jackan RoboticSkin (se bild) utvecklad i ett projekt med Ericsson, samt den haptiska klänningen SUITCEYES för personer med dövblindhet.

”Fantastiskt tilltal”

Årets upplaga av Sommarlov har haft tema ”Framtiden” och spelades in live i Beijers Park i Malmö, där publiken till stor del bestod av barn. En viktig målgrupp när det kommer till inspiration och kunskap om hur textilier i framtiden både kan förbättra våra liv och produceras på ett mer hållbart sätt.

Nils-Krister Persson
Nils-Krister Persson.

– Det var ett väldigt roligt sammanhang att vara med i och jag tycker att programledarna hade ett fantastiskt tilltal till barnen utan att förenkla saker i onödan, säger Nils-Krister Persson och fortsätter:

– Även om vissa begrepp kan flyga över huvudet på barnen så kanske de minns det nästa gång de hör ordet – att det var ju det den där vuxna pratade om i TV!

Nils-Krister Persson avrundade sin medverkan med att vara expertkommentator vid en modevisning där barnen själva fick visa upp sina tolkningar av hur framtidens kläder kan se ut.

– Svensk framtida textil och mode ser mycket ljus ut. Nya funktioner som att alltid ha godis till hands blandas med hållbarhetstänk med återvunna material. Nya processer som att både fläta och väva samtidigt förenas. Och tänk att ha gosedjur i själva jackan – vem vill inte ha det, säger Nils-Krister.

Text: Christian Naumanen
Foto: Science Park Borås

Se programmet här:
https://www.svtplay.se/video/85dRNPB/sommarlov/avsnitt-38?video=visa&position=165


Läs mer om Smart Textiles