Västsverige + vintersport = sant!

  • Ingen har väl missat framgångarna för World Cup Ulricehamn som gick av stapeln i Ulricehamn i helgen, den 21-22 januari. Och vilken världssuccé det blev. Lovorden haglade in från både skidstjärnor och förbund och Hanna Falk briljerade på hemmaplan. Grattis Ulricehamn!

Science Park Borås tillsammans med Smart Textiles och Marketplace Borås inledde helgen med en seminarieeftermiddag på Textile Fashion Center. Temat var Vintersport 2025 med fokus på hur framtidens vintersport förväntas se ut med hänsyn till hur material, produkter och snötillverkning utvecklas och anpassas genom innovation. Vi fick lyssna till flera entreprenörer och projekt som har vintersport och vinterevent som gemensam nämnare.

Först ut var Magnus Jonsson, Racefox. Genom att analysera din skidåkning i ett antal nyckelrörelser kan Racefox hjälpa dig att utveckla din stakningsteknik, både i realtid under träningspasset och med långsiktiga träningsplaner. Ett sensorbälte skickar rörelsedata kontinuerligt till din telefon under hela träningspasset för analys och sedan lagras informationen i en molntjänst.

Racefox är på Ny Tekniks 33-listan över Sveriges mest lovande start-ups. De samarbetar med Vasaloppet och nu satsar man på att även finns tillgängligt för löpare med de stora loppen som samarbetspartners. Artificiell intelligens och datadrivna utvecklingsprocesser är verktygen men enligt Magnus Johansson ligger utmaningen inte i att utveckla tekniken.

– Internet of Things kommer att utvecklas väldigt mycket på datasidan men den stora utmaningen ligger i att utveckla affärsmodellerna för den här typen av produkter och tjänster.

Näst ut var Stefan Carlsson, InuHeat, som genom ett projekt med Smart Textiles bedriver egen forskning, utvecklar och säljer ett komplett system för aktiv uppvärmning av kläder. Den avancerade och patentskyddade tekniken lämpar sig väl för värme i tunna, elastiska kläder nära kroppen som strumpor, handskar och underkläder. Tillsammans med Seger har de skapat en outdoorsocka och en alpinsocka med värmeelementet som gör det möjligt att vistas i kall väderlek och samtidigt behålla värmen. Information om värme och batteritid finns i en app i bärarens smartphone som också fungerar som fjärrkontroll. På så vis går det både att reglera värmen och ställa in hur lång tid som värmen ska räcka.

Marknaden för wearable technology ökar snabbt och aktiv uppvärmning av kläder är ett naturligt användningsområde med hög attraktionskraft. InuHeat knyter med fokus på USA och Europa samarbeten med marknadsledande klädmärken som säljs under respektive klädtillverkares varumärke, där Inuheat är funktionsleverantören av värmetekniken, ett Ingredient Brand som t ex  ”Gore-Tex” eller ”Intel Inside”. En av InuHeats framgångsfaktorer har enligt Staffan Bergqvist varit att hitta bra samarbetspartners.

– Att utveckla själva tekniken är en omfattande process i sig. Att sedan integrera den i plagg och få ut den på marknaden är en annan process som kräver att vi har bästa tänkbara samarbetspartners. Vi har spetskompetensen inom tekniken och samarbetar med andra parter för att göra riktigt bra produkter för konsumenten.

Andra aktörer vi fick lyssna till under eftermiddagen var projektet “Snö” som bedrivs av Peak Innovation och som genom ökad kunskap och bättre samverkan ska positionera Jämtland Härjedalen som ledande inom området säker och högkvalitativ snö. Peak Innovation är delaktig i den gemensamma satsningen som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Peak Region AB, Östersunds kommun, Åre kommun, Svenska skidförbundet, Svenska skidskytteförbundet samt destinationerna Östersund, Åre, Vemdalen och Funäsfjällen. Turistrådet i Västsverige berättade om hur vinterturismen i regionen utvecklas när det arrangeras fler och större event. Hur företagare som jobbar med besöksnäringen kan utveckla sina verksamheter kopplat till vinterturism och hur detta kan katalysera affärer även för barmarkssäsongen och få en hållbar utveckling. Destination Sport presenterade hur ett destinationsevent kan ut i framtiden och efter det följde en debatt med Borås TME, Tickster och World Cup Ulricehamn.

Eftermiddagen avslutades med gemensam bussresa till Invigningen av World Cup i Ulricehamn.

 

Relaterad nyhet:

https://scienceparkboras.se/2016/12/12/sa-kan-smarta-textilier-radda-vintersporten/