StyleShoots Live öppnar nya affärsmöjligheter

Den 3 april invigde Science Park Borås Sveriges första installation av den automatiska foto- och videostudion StyleShoots Live. Science Park ser studion som en viktig pusselbit utifrån de nya flöden och affärsmodeller som skapas i den cirkulära ekonomin.

Med installationen av StyleShoots Live vill Science Park främja nya affärsmodeller. Erik Valvring, som är innovationsstrateg på Science Park, framhåller kopplingen hur en förenklad foto- och videoprocess gör cirkulära affärsmodeller möjliga.

– När du snabbt kan gå från redesign till en professionell videoupplevelse på Internet skapas nya affärsmöjligheter för alltifrån entreprenörer till större företag. Som klädföretag till exempel tänker jag att om du har ett lager av överproduktion, så kan studion vara ett effektivt sätt att väcka nytt liv i plaggen igen och underlätta försäljning, istället för att plaggen riskerar att kasseras, säger han.

Han menar att Science Park som innovationsmiljö konkret kan hjälpa textil och modeföretag att se nya flöden och framtida möjligheter. StyleShoots Live är en teknik och möjliggörare i detta.

– Ja det känns extra roligt att vi får in fler element i vårt Do-tank Center, då det kommer bli en viktig pusselbit i framtida affärsmodeller.

På bilden från vänster ser vi Lena Almqvist och Ralf Gelfgren som är återförsäljare av Styleshoot och Erik Valvring som är innovationsstrateg på Science Park.

Second hand marknaden

Heidi Hautajärvi projektledare för den cirkulära plattformen Circular Hub tar Second hand marknaden som exempel och menar att den kan bli starkare av snabba och bra bilder.

– Då en second hand-butik har en sort av varje plagg så måste det gå snabbt och det måste vara snyggt.  Jakten på att göra klipp är stor och hur kan second hand konkurrera med det? Jo, med snygga bilder, det är A och O, säger hon.

Bland besökarna på invigningen var modeföretaget Cavaliere på plats, representerade av Emelie Abrahamsson, som arbetar på kundtjänst och med webb, och Felicia Tillqvist som läser på Nordiska Textilakademin och praktiserar på företagets inköpsavdelning.

– Vi är här för att se vad som erbjuds på marknaden och det är alltid kul att få se nya innovationer, säger Emelie Abrahamsson. Hon ser möjligheter med studion.

– Jag gillar videostyling och tänker att det kan skapa nytt liv i gamla plagg. Om du har studion inhouse blir det enklare att ta det som finns på lager och du behöver inte åka iväg. Utmaningen blir väl att fånga känslan i plaggen, den där exklusiva känslan vi vill förmedla, något som fotograferna oftast är väldigt bra på att gestalta på bild.

Om StyleShoots Live

StyleShoots Live är en automatisk foto- och videostudio som lanserades 2017 och har skapats av det holländska bolaget StyleShoot och används av flera varumärken såsom e-handelsföretaget Zalando och sportskotillverkaren Nike. Studion som är installerad i Do-tack Center i Textil Fashion Centers lokaler i Borås är finansierad av Teko, Sveriges Textil- & Modeföretag. Driften sker inom ramen för Science Park Borås.

Vill du veta mer kontakta projektledare CircularHub.

Do-tank Center ingår i EU-projektet Circular Hub. Projektet finansieras främst av Europeiska Regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.