Rave Reviews mode och affärsidé redo för nästa nivå

Modeskaparduon Rave Review vet precis vad de vill. Det har nu gått ett år sedan modemärket utsågs till Årets Nykomling på Elle-galan. ”Om tre år vinner vi Årets Designer”, säger de till Magasinet Elle i ett stort reportage.

Rave Review samarbetar tätt med re:textile och grundades för tre år sedan av Josephine Bergqvist and Livia Schück. Designduon ville göra hållbart mode och bestämde sig för att satsa på re-make. Nu skapar de high fashion av gamla filtar, lakan och scarves. I januari visas senaste kollektionen på modeveckan i Köpenhamn.

Detta är tredje säsongen som re:textile jobbar tillsammans med Rave Review och Boråsbaserade XV Productions med målet att bereda väg för redesign i modets absoluta finrum.

Rave Review SS20 Foto: Emil Balesic

-Fokus från vår sida har framförallt varit att knyta samman aktörer för att möjliggöra uppskalning, säger Adrian Zethraeus som är projektledare för re:textile.

Han förklarar att re:textile är ett bollplank i processen och tillhandahåller labbmiljöer där projektet bistår Livia och Josephine så att de kan testa olika tekniker för att verkställa Rave Reviews designvision.

-Det är också ett väldigt intressant case för oss att studera ur ett designmetods-perspektiv, fortsätter han. Hur får man kasserade textilier som ingen vill ha att betinga ett så högt värde? Som Livia och Josephine säger i Elle-reportaget är det inte drivet ur branding, det är produkterna och estetiken som skapar hypen.

Livia Schück och .Josephine Bergkvist/Rave Review Foto: Jennifer Larsson / Science Park Borås

Men trots att plaggen hyllas går produktionen långsamt med anledning av sättet duon valt att jobba på. För Elles reporter Elina Grothén berättar de att Rave Review har vuxit snabbt när det gäller erkännande och press, men att det går långsamt att bygga upp en produktion på grund av att den är komplicerad, avancerad och dyr – i alla fall på det sättet de skapar.

Redo att skala upp

De berättar vidare att det inte finns några snabba pengar i produktionssättet. Det är därför kollektionerna har tagit tid. Men nu säger Schück och Bergqvist att de är redo att ta in investerare i företaget. En process som re:textile kan fortsätta att vara delaktig i enligt Adrian Zethraeus.

-Mina förhoppningar för framtiden handlar om att bygga en långsiktigt hållbar affärsmodell och skapa stöttande infrastruktur för Rave Reviews affärsidé. Lyckas vi med det kan vi bereda väg för fler företag i olika nischer att arbeta på liknande sätt och göra återanvändning till något självklart!

 

Läs intervjun med Rave Review i Elle här

Läs Susanne Ljungs stilkrönika i DN om re-make här