Från tejp till bikiniöverdel – digitala examinationer i Do-tank Center

Under onsdagen presenterades några av Textilhögskolestudenternas examensarbeten i Do-tank Center, både digitalt och för en liten skara på plats. Coronatider till trots, lyckades studenterna redovisa sina alster genom livfulla uppvisningar i både ord och handling, där åskådarna bland annat fick se hur vanlig tejp kan omvandlas till tyg och höra hur upcycling kan stärka textila värdekedjor.

En handfull personer infann sig under onsdagen i Science Park Borås innovationsmiljö Do-tank Center när Textilingenjörer presenterade sina examensarbeten. Även om de flesta opponenter och gäster befann sig på distans, vittnade stämningen om att det på något sätt har blivit det nya normala. Vid det här laget har vi väl ändå vant oss vid digitala möten och att hålla oss på armlängds avstånd ifrån varandra. Samtliga presentationer filmades och sändes i Zoom, där både vänner, examinatorer och handledare deltog.

Göran Johansson och Fanny Anonsen, båda Textilingenjörstudenter, var nöjda med det nya digitala upplägget och visade upp sitt arbete Från tejp till tyg, som utfördes på uppdrag från Smart Textiles.

– Själva idén var, precis som vår arbetstitel lyder, att titta på enkla mekaniska processer som krävs för att omvandla en tejprulle till ett tyg som sedan ska gå att använda. Tanken var också att vårt arbete i viss mån ska ligga till grund för en fullskalig produktion, så mycket fokus har ju lagts vid att skapa olika verktyg för att strimla, tvinna och bearbeta tejpen så att den ska gå att arbeta med, säger Fanny Anonsen och Göran Johansson fortsätter:

– Från 15 meter tejp lyckades vi få ut 200 meter garn, men då har vi strimlat ganska grovt. Resultatet har bland annat blivit en bikiniöverdel samt några tygprov som både är reflekterande och elastiska. Ett tänkbart användningsområde skulle därför helt enkelt kunna vara reflexdetaljer på kläder.

Andrea Runstrand och Ida Aguilar Johansson. Foto: Anna Lidström

Ett annat gäng som fick äran att presentera sitt arbete i Do-tank Center var ytterligare två Textilingenjörstudenter, nämligen Andrea Runstrand och Ida Aguilar Johansson. Deras arbete Obstacles in the upcycling chain eller på svenska Hinder i den textila upcycle-kedjan, gjordes på uppdrag från bland andra re:textile och XV Production.

– Vi utforskade kommunikationen och de processer som förekommer i den textila värdekedjan, med fokus på upcycling-företag. Upcycling kan beskrivas som en uppgradering av exempelvis kläder som i det här fallet, där gamla plagg exempelvis sys om eller modifieras för återbruk, snarare än att rätt och slätt återvinnas, berättar Ida Aguilar Johansson.

– Det kan handla om kläder som blivit reklamerade eller överproducerade som helt enkelt kan sys om till något nytt, med enkla medel. Under arbetet upptäckte vi ju en hel del brister som exempelvis avsaknaden av produktspecifikationer för att enklare kunna hantera plagget. Genom att i viss mån standardisera processerna och vara tydligare med all kommunikation tror vi att det blir enklare för fler företag att kunna ägna sig åt upcycling, antingen från deras egna produktioner eller begagnade kläder, fortsätter Andrea Runstrand.