Petra Pettersson – ny samordnare för konsumtionsfrågor på Science Park Borås

Klimat 2030 och Science Park Borås välkomnar Petra Pettersson som ny samordnare för satsningarna ”Tjänster och cirkulära varor” och ”Design för en hållbar livsstil”.

 

Hej Petra, vad lockade dig till tjänsten som samordnare?

– Det är spännande att vara med i en sådan här påverkansprocess. Konsumtionen överskrider idag vad planeten klarar av att producera och vi förbrukar för mycket resurser. Att få vara del i att påverka detta i rätt riktning är en fantastisk uppgift.

Självklart står vi inför stora utmaningar och vi måste vara ödmjuka inför att det är just det. Mitt mål är att påverka näringsliv, offentlig verksamhet och privatpersoner till en mer cirkulär riktning. Vi måste göra det tillsammans.

Vad har du arbetat med tidigare och vad har du med dig därifrån in i ditt nya uppdrag?

– Mitt ansvarsområde är inom satsningen på tjänster och cirkulära varor. Eftersom textil samt möbler och inredning är prioriterade områden inom satsningen hoppas jag min nästan 20-åriga erfarenhet inom näringslivet och textilindustrin kan komma till nytta. Min senaste anställning var på MQ och min tid där är jag stolt över. Vi testade flera cirkulära affärsmodeller, bland annat började vi sälja second hand-plagg i några av våra butiker. Många klädföretag har idag textilinsamlingar i sina butiker, men vi tog det alltså ett steg längre. Det känns som en framgångsfaktor att begagnade kläder tillgängliggörs på en plats där många konsumenter redan befinner sig. Det hela har börjat småskaligt med en ambition om att skala upp det i framtiden. Man kan inte förändra allt på en gång utan man måste ta små steg för att lära sig springa.

Vad har du för förhoppningar på den nya rollen?

– Just nu håller jag på att sondera terrängen för att känna mig säker i mitt nya uppdrag. Jag vet att det redan bedrivs flera bra projekt i ämnet och min uppgift blir att hitta synergier mellan dessa för att få större bredd, genomslag och påverkan. Det jag har med mig in i min nya roll är att jag har erfarenhet av att göra en omställning. Jag har arbetat med hållbarhetsfrågor i många år och jag hoppas att min kunskap och mitt nätverk kommer att komma till nytta.

 

Kontakt

Petra Pettersson
Science Park Borås
petra.pettersson@hb.se
0708-36 07 98

Läs mer om Klimat 2030 här