Ökat intresse för svenskt linnätverk: ”Behövs en samordnande kraft”

Lin producerat i större skala i Sverige? Ja, varför inte, var budskapet under den andra nätverksträffen i workshop-serien Lin i Fokus.

Ett fyrtiotal forskare, hantverkare och företagare från hela landet samlades den 5 oktober på Rydals Museum för en eftermiddag i linets tecken. Lin i Fokus arrangeras av Science Park Borås tillsammans med Internationellt Vävcenter och är en del av projektet Kunskapsnod för biobaserad fiberråvara, med målet att stötta och utmana företag att se möjligheter i lokala råvaror för textil.

Nätverksträffen den 5 oktober fokuserade på företagande och teknisk utveckling. Inledde gjorde Rolf Danielsson, projektledare för Internationellt Vävcenter, med en kort genomgång av Rydals textila historia.

Lill O Sjöberg var moderator för dagen och presenterade dagens första inbjudna talare: Dick Johansson, ägare av Klässbols Linneväveri, som bjöd på en underhållande historia om det över 150 år gamla familjebolaget som kom att bli hovleverantörer av bland annat linnedukar och servetter.

Dick Johansson, ägare av anrika Klässbols Linneväveri, visar upp de linneservetter som de årligen levererar till Nobelfesten.

De följande talarna angrep linets potential ur alla möjliga perspektiv: Mats Johansson, materialexpert hos Science Park Borås, gjorde en vetenskaplig genomgång av linets rötningsprocesser, varefter Marie Ekstedt Bjersing, adjunkt i textilteknologi vid Textilhögskolan, visade upp inspirerande exempel på själva hantverket när det kommer till att väva lin.

”Lin är en lyxprodukt!”

Fredrik von Knorring från Kinnalin berättade även han om sitt företags anrika historia och välkända lintapeter med namnet Svealin.

– Lin är en lyxprodukt, jag är bara för nära produktionen för att se det själv, sade han på scen.

Föreläsningarna avrundades med en framtidsspaning från Thomas Wingate från RISE, som forskar på högpresterande linfiberkomposit, tillsammans med skidåkaren Magnus Granér från företaget 1000skis, som tillverkar skidor i biokompositmaterial. Därefter delades deltagarna upp i tre olika grupper för att hålla workshop-diskussioner kring linets potential inom sina respektive områden: forskning, industri och hantverk.

”Behövs ett nationellt center för lin”

När grupperna återsamlades mot slutet av eftermiddagen var det uppenbart att en och samma fråga uppkommit från samtliga håll: behovet av ett större samarbete inom den svenska linindustrin.

– Det skulle verkligen behövas en nationell samling – ett center för lin med materialkunskap, utveckling, hantverksutbildning och så vidare, sa Mats Johansson, som ledde en av samtalsgrupperna.

I dag importeras en stor majoritet av råvarorna till de svenska linneproducenterna från länder längre söderut på kontinenten. En större samverkan inom industrin skulle öppna för större möjligheter att även odla lin i stor skala på svensk mark.

– Vi kan inte börja odla förrän vi vet vart det ska ta vägen, sa Hillevi Skoglund, länshemslöjdkonsulent i Västra Götalandsregionen.

Lena-Marie Jensen, projektledare för Lin i Fokus hos Science Park Borås, är nöjd med utfallet av dagen:

– Det är så roligt att se ett sådant fantastiskt intresse för lin och så många som vill samverka för att att utveckla linområdet. Vi ser redan fram emot nästa gång!

Lena-Marie Jensen, projektledare för Lin i Fokus.

Nästa nätverksträff för Lin i Fokus planeras hållas i januari. Håll utkik på projektsidan för Kunskapsnod för lokal biobaserad fiberråvara.

Text och foto: Christian Naumanen