Full fart i DO-tank Center under Hållbara konsumentens dag

Som en motvikt till Black Friday anordnade Science Park Borås den 25 november en second hand-mässa med fokus på remake och hållbara stilar i DO-tank Center.

Den hållbara konsumentens dag är sedan 2019 ett årligt återkommande evenemang från Science Park Borås för att påminna om vikten av hållbar konsumtion.

I år öppnades dörrarna upp till DO-tank Center – Science Park Borås innovationsmiljö – där Erikshjälpen, Björkåfrihet och Göteborgs Stadsmission var på plats för en välbesökt pop up-mässa med second hand-kläder och prylar.

F/ACT Movement, medarrangörer för dagen, tryckte specialdesignade transferprint på återvunna t-shirtar skänkta av vårdleverantören Elis, och modedesignern tillika doktoranden Anna Lidström från Textilhögskolan höll öppet sitt stylinglabb där besökarna fick chansen att prova alla möjliga (och omöjliga) stilar.

Circular Hub är en av möjliggörarna för eventets genomförande.

Anna Lidström coachade till nya stilar.

Prisutdelning och hållbarhetskritik

Innan mässan delade Science Park Borås även ut det Hållbara konsumtionspriset, som 2022 går till den ideella organisationen Fair Action för kampanjen ”Vi handlar, vem betalar?”, där de utbildar gymnasieelever i kritisk hållbarhetsgranskning av företag. På plats för att ta emot priset var Emma Grönlund, projektledare hos Fair Action, som även höll en inspirationsföreläsning om arbetet.

Emma Grönlund, Fair Action, tog emot Science Park Borås Hållbara konsumtionspris. Här tillsammans med Science Park Borås VD Erik Bresky och Högskolan i Borås hållbarhetsstrateg Birgitta Losman.

Adrian Zethreaus, projektledare för Hållbara konsumentens dag hos Science Park Borås, är nöjd med utfallet:

– Dagen gick verkligen över förväntan. Att öppna upp DO-tank Center och bjuda in allmänheten blev både ett sätt att demonstrera cirkulära koncept och inspirera till hållbar konsumtion i praktiken, men också en möjlighet att visa hur vår innovationsmiljö arbetar. Det blev särskilt tydligt hur viktig den sociala dimensionen är i den cirkulära omställningen och dagen bjöd på många intressanta möten och samtal mellan företag, privatpersoner och aktörer.

Adrian Zethraus omdesignar en återvunnen t-shirt med nya transferprint.

Text: Christian Naumanen
Foto: Vasilios Bartziokas

Se fler bilder från dagen här!