Banbrytande gripdon för textil till robotar utvecklat i DO-tank Center

Att få en robot att hantera flexibla och oförutsägbara material är en utmaning, och en av anledningarna till att mycket av textilproduktionen förflyttats till lågkostnadsländer i stället för att automatiserats i Sverige. Men nu har en student vid Mälardalens universitet uppfunnit en ny robothand som kan revolutionera branschen. –Prototypen visar att det går att automatisera och hantera textilier med robotar, säger Charles Auguste, masterstudent i innovation och design. 

Det var i en tidigare kurs som Charles Auguste kom i kontakt med projektet Mikrofabriker – där Science Park Borås och Automation Region arbetar för att skapa cirkulära flöden inom textilbranschen med hjälp av teknik och kunskap från automationsbranschen. När det sedan var dags för examensarbete var Charles nyfiken på hur hans kunskap skulle kunna bidra till projektet.

– Textil är ett helt nytt område för mig, och väldigt intressant! Det finns många utmaningar med tanke på att det är ett så flexibelt material och svårt att automatisera då formen på tyget är i princip omöjlig att förutspå eftersom det antar olika former beroende på var i tyget man greppar, säger Charles.

Utmaningar med textil

Det är inte bara materialets form och flexibilitet som är en utmaning. När textilbranschen automatiseras behöver vi också ta hänsyn till olika typer av material, med olika egenskaper så som glatta tyger, sträva, töjbara, stela och så vidare. Dessutom ska samma plagg sys i flera storlekar, och har olika krav på förstärkningar och former vid exempelvis knän.

Mattias Bräck, Innovationstekniker och Charles uppdragsgivare för exjobbet. Foto: Science Park Borås

Ska vi verkligen automatisera textilbranschen, tänker du kanske nu. Och svaret är ja, vi måste göra det. Idag står branschen för nästan 10 procent av de globala utsläppen. Det går åt väldigt mycket vatten och ohyggliga mängder kemikalier släpps ut. Plaggen fraktas över hela världen, samtidigt som vi har en överproduktion på 30–40 procent och uppemot 80 procent i slutändan bränns eller hamnar på soptippen.

– Vi är övertygade om att automation är en del av lösningen eftersom det gör att vi kan producera, och återbruka plagg lokalt i Sverige och fortfarande få ihop affärsmodellen, säger Mathias Bräck, innovationstekniker på Science Park Borås. Det vi vill uppnå är en lönsam och cirkulär affärsmodell lokalt i Sverige, och då är automation en av möjliggörarna.

Den nya robothanden

I sitt exjobb har Charles alltså ritat och gjort en prototyp av en robothand som kan hantera textilier och därmed underlätta automatiseringen av branschen.

– Robothanden är baserad på en teknik där jag använt nålar för att kunna greppa tyget. I dagsläget kan vi förflytta tyget mellan två platser och sätta ihop två tygbitar med varandra med hjälp av den nya handen. På sikt kommer vi också kunna sy med hjälp av den, berättar Charles.

Just nu är robothanden konceptuell och mer utveckling krävs innan den kan kommersialiseras. Om det blir på egen hand eller i samarbete med en befintlig aktör låter Charles vara osagt – det får framtiden helt enkelt utvisa. Först ska han avsluta sina studier i Sverige och ta sig an en helt annan typ av utmaning – nämligen att cykla hela vägen hem till Lyon i Frankrike.

Vill du veta mer om den nya robothanden? Kontakta Charles Auguste. Vill du veta mer om projektet Mikrofabriker? Kontakta Elin Glimberg, kommunikatör på Automation Region eller Ellen Flybäck, projektledare Science Park Borås.

Text: Elin Glimberg / Automation Region