Visionär modevisning del av jubileum i Indien

Indiens och Sveriges diplomatiska relationer fyller 75 år. I samband med jubileet ville den svenska ambassaden i Indien lyfta det ömsesidiga intresset för hållbart mode. Textilhögskolan med Science Park Borås var inbjudna att presentera och visa unika och banbrytande exempel på hållbart mode och smarta textilier.

Jubileet ”Fashion Forever” firades den 17 november med bland annat en modevisning för speciellt inbjudna gäster. Förutom Högskolan i Borås deltog de svenska modemärkena H&M och Lindex. Susanne Nejderås, textilstrateg vid Science Park Borås, medverkade vid evenemanget.

– I en sådan här internationell kontext är det viktigt att visa att vi står längst fram när det gäller att ställa om modeindustrin. Därför valde vi med omsorg ut vilka plagg som skulle visas och det blev bland annat plagg skapade i nya, hållbara material, gjorda av till exempel pappersgarn från svensk skog och även plagg remakade från bland annat före detta arbetskläder som annars ansetts som förbrukade, berättar Susanne.

Förutom exempel på framtidens hållbara mode visade högskolan också en klänning från ett stort EU-projekt för personer med dövblindhet.

– Där vill vi visa att det också finns helt banbrytande möjligheter när det kommer till att använda smarta textilier och kläder inom medicinsk teknik, fortsätter Susanne.

Susanne Nejderås besökte också National Institute of Fashion Technology för samtal om fortsatt samarbete.

Läs mer

Läs om Fashion Forever i The Times of India 

Besök Textilhögskolans webbsida

Text: Anna Kjellsson
Bild: Svenska ambassaden i Indien