Textile Movement ska bli flaggskepp för cirkulär omställning – VGR investerar

Science Park Borås tar täten i storsatsningen Textile Movement för att främja cirkulär omställning inom textil- och modeindustrin i Västsverige. Initiativet är en del av Västra Götalandsregionens (VGR) arbete för att stärka regionen som en ledande aktör inom hållbar utveckling. Målet är att accelerera övergången mot mer hållbara och cirkulära affärsmodeller inom en viktig bransch för regionen.

Textile Movement har sedan 2022 samlat 14 professionella textila innovationsaktörer. Genom en digital plattform erbjuder projektet en samlad tillgång till expertis och resurser, samtidigt som den möjliggör nya samarbeten och erfarenhetsutbyten mellan olika aktörer och företag.

– Textile Movement är en avgörande satsning som hjälper våra företag att leda den cirkulära omställningen inom textil- och modebranschen och stärker deras attraktionskraft. Vår ambition är att Textile Movement blir Sveriges flaggskepp för cirkulär omställning inom branschen, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande miljö- och regionutvecklingsnämnden, VGR, i ett pressmeddelande.

Rustar företag inför nya lagkrav

EU har tagit beslut om flera tunga lagstiftningspaket som innebär stora krav på till exempel spårbarhet, insamling av textilier och digitala produktpass som verifierar innehåll och krav på reparerbarhet. Med Textile Movement får företag tillgång till professionell kompetens för omställningen.

– Vi ska hjälpa de textila företagen att surfa på vågen av ny EU-lagstiftning och inte översköljas av den. I Västsverige finns Sveriges, om inte Europas, främsta miljöer för innovation och företagsutveckling inom textil och mode, säger Adrian Zethraeus, projektledare för Textile Movement hos Science Park Borås och fortsätter:

– Textile Movement utgör en samlande arena för dessa aktörer i syfte att öka kapaciteten och stärka samarbetet i hela det textila systemet. Effekten av satsningen är att de textila företagen ökar sin konkurrenskraft genom att accelerera sitt arbete med den cirkulära omställningen.

Initiativet är inte bara en reaktion på lagstiftningen utan en del av Vinnovas bredare satsning på systeminnovation. Det innefattar teknikutveckling, affärsmodeller och policyfrågor för att påskynda en hållbar omställning inom textilindustrin.

Fakta

I Textile Movement ingår 14 organisationer: Science Park Borås, RISE, Textilhögskolan/Högskolan Borås, Wargön Innovation, Nordiska Textilakademin, Tillskärarakademin, TEKO, Svensk Handel, Swedish Fashion Council, Boråsregionen, Borås Stad, Business Region Göteborg, Turistrådet Västsverige och Västra Götalandsregionen.

Projektet pågår till 2027.

Läs mer om Textile Movement här
Läs VGR:s pressmeddelande här