Beteendeförändring och teknikdriven utveckling – så blir Framtidens Hållbara Konsumtion

När Almedalsveckan ställdes in på grund av coronapandemin valde Science Park Borås att ställa om. De seminarier som var inplanerade till Visby levererades istället som en digital seminariedag med inbjudna gäster den 1 juli. Temat för dagen var Framtidens Hållbara Konsumtion och för över 230 anmälda deltagare, presenterades bland annat en rykande färsk rapport om ”Att bryta invanda livsmönster – 2020 års rapport om hållbar konsumtion”, framtagen i samarbete med analysföretaget Karios Future.

Beskedet att Almedalsveckan i Visby fick ställas in mottogs både med besvikelse men också med viss hoppfullhet hos Science Park Borås. Nu gällde att tänka om så att de viktiga ämnen och seminarier som var inplanerade inte gick om intet. Tankar på att streama seminarier från Almedalen, för att tillgängliggöra för de som inte kunde vara på plats, fanns redan. Så steget att flytta Science Park Borås medverkan i Visby till Borås var inte långt.

Sagt och gjort, den 1 juli sändes en heldag med seminarier med den röda tråden Framtidens Hållbara Konsumtion. Sändningen utgick från entrén på Textile Fashion Center i Borås med ån Viskan och solen som försiktig stundtals tittade fram i bakgrunden. Dagen ingick dessutom i ett digitalt tvådagarsevent kallat Days of iHubs Sweden tillsammans med Automation Region.

Snabb omställning blev digital heldag

Ett antal gäster var med på plats och en del via länk från så olika platser som Stockholm, Peking och London. Bland gästerna fanns bland andra centerpartistiska regionrådet i Västra Götalandsregionen Kristina Jonäng. Hon introducerade dagen tillsammans med Birgitta Losman, Erik Bresky, chef på Science Park Borås och Cecilia Tall, generaldirektör på TEKO och Maria Sandow på Svensk Handel.

– Coronakrisen har gett ett bevis på att förändring kan ske snabbare än vad någon kunde tro. Vem hade kunnat tro att alla flygplan skulle stå stilla och att digitala möten skulle bli norm för sex månader sedan. Det är intressant att den förändringsbenägenheten är möjlig när människan hamnar i extrema situationer och planeten är ju i en extrem situation just nu även om den för en del inte är lika tydlig som covid-19, säger Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg på Science Park Borås och rektors samordnare i hållbarhetsfrågor på Högskolan i Borås.

– I samma anda som samhället ställer om gör även Science Park Borås det genom att leverera den här seminariedagen. Det är ett bevis på vår styrka som organisation och uppslutningen av deltagare och åhörare är ett bevis på hur viktiga frågorna vi behandlar är, fortsätter hon.

Rumsmiljö med pappkuber som illustrerar de globala hållbarhetsmålen- Science Park Borås
Sändningsplatsen för dagen var i entrén till Textile Fashion Center

Global hållbar konsumtion ur olika aspekter

Ett av seminarierna handlade om Den Uppkopplade Garderoben där teknisk innovation är drivern för en hållbar klädkonsumtion. Deltagare var bland andra Madlén Fondén från Something Borrowed, Adrian Zethraeus från F/ACT Movement och Science Park Borås och Malin Viola Wennberg från Naturvårdsverket.

Vidare handlade eftermiddagens seminarier bland annat om utmaningar som modebranschen står inför när det kommer till omställning. Åhörarna fick också ta del av testimonials från några av de som varit med på Textile & Fashion 2030’s designhackaton BigDO. Bland annat pratade Emma Garotte och Rebecca Watkins från Gina Tricot om den kollektion med upcyclade plagg som togs fram i den tillfälliga mikrofabriken i DO-tank Center och som sedan sålde slut i företagets webb-shop.

– När vi inte kunde åka till Almedalen så tog vi Almedalen till Borås. Det är kul att se hur intresset över hållbarhet och transformativa innovationer växer. För bara några år sedan var det ett kontroversiellt att prata om det cirkulära och att göra en bra affär av något som också kan vara bra för miljön. Nu är vi där och det kom verkligen till uttryck av alla diskussioner och det stora deltagandet att döma, säger Erik Bresky chef för Science Park Borås.

–Det är också väldigt roligt att kunna presentera rapporten om den globala hållbara konsumtionen, fortsätter Erik Bresky.

Dagen avslutades med ett pass där diskussionen handlade om kommande utveckling och utmaningar i spåren av covid-19 med utgångspunkt i den för dagen nyligen släppta rapporten om hållbar global konsumtion.

Läs hela rapporten ”Att bryta invanda livsmönster – 2020 års rapport om hållbar konsumtion” här 

Läs mer om Kairos Future här