Glad sommar önskar Science Park Borås

Inför sommaren kan vi blicka tillbaka på en omtumlande och utmanande vår. Ingenting blev nog riktigt som någon tänkt. Pandemin förde med sig utmaningar, men också stora möjligheter att växla upp arbetet med cirkulära affärsmodeller, hållbarhet och Agenda 2030. Vi har sett organisationer och verksamheter förändras och anpassa sig efter rådande läge på bara några veckor, förändringar de själva uttrycker hade tagit flera år i vanliga fall.

Textil och modehandeln är ett tydligt exempel där omställningen av en bransch påskyndats i och med Covid 19. Därför känns det extra glädjande att Science Park Borås fått 16 miljoner kronor till projeket Re:skill när Svenska Europeiska Socialförsäkringsrådet (ESF) fördelade medel från Europeiska socialfonden. Projektet har fokus på kompetensutveckling till de varslade och permitterade inom handeln.

Pandemin innebar även att vårt årliga deltagande under Almedalsveckan uteblev. Men istället för att ställa in, ställde vi om, och genomförde i egen regi den digitala seminariedagen ”Framtidens hållbara konsumtion” med över 230 anmälda åhörare. En mycket lyckad tillställning med många intressanta gäster och diskussioner. Seminariedagen kommer vara tillgänglig att ta del av via vår hemsida.

Under seminariedagen presenterade vi även den rykande färska rapporten om framtidens hållbara konsumtion som vi tagit fram med hjälp av Kairos Future. I årets rapport tar vi sikte på att lyfta blicken globalt och att fördjupa kunskapen om hållbarhetstribes och förflyttningar i den så kallade hållbarhetstrappan.

Ladda ner rapporten här>>

Av alla saker 2020 lärt oss hittills är kanske den viktigaste lärdomen att inte ta något eller någon för givet. Insikten av att vi måste göra saker för att vara framgångsrika framåt, omvandla utmaningar till möjligheter och ”att ensam är inte stark” gör att jag ser fram emot andra halvan av detta märkliga år.

Något som gör mig glad inför hösten är det fortsatta arbetet med de företag som anslutit sig till den nationella plattformen Textile & Fashion 2030. Det är med ambitionen och viljan att förbättra sitt hållbarhetsarbete som över 80 företag nu jobbar tillsammans med Textile & Fashion 2030 och den så kallade framstegsmodellen. I dagsläget har redan en tredjedel av dessa kommit igång med sina aktivitetsplaner. Är du intresserad av att vara en del av plattformen, besök www.textilandfashion2030.se/anslut

Så – jag beaktar en omtumlande och utmanande vår, och ser med tillit mot en framtid med enorma möjligheter för en bättre och mer hållbar värld. Men först några veckors semester. Kanske ses vi i ett cykelspår eller på en vandringsled.

Jag vill önska er en riktig härlig och avkopplande sommar på hemmaplan, så ses vi igen i augusti!

Erik Bresky, VD