Designfestival inspirerade textilstudenter till innovativ remake

Under två intensiva dagar i Science Park Borås innovationsmiljö DO-tank Center förvandlades en hög med kasserade kläder och prylar till nya kreationer gjorda av studenter från hela landet. Och allt var tillåtet!

Den 24–25 januari arrangerades designfestivalen Många M:en i DO-tank Center – där de många M:en stod för möten mellan mode, maskiner, material, människor, mat, musik och mycket, mycket mer.

Festivalen var slutpunkten för en nationell utbildningsinsats från Textile & Fashion 2030, finansierad av Naturvårdsverket, med fokus på remake. Under hösten har ett flertal textila designutbildningar i Sverige fått besök av DO-tank Centers designteam, för workshops och föreläsningar kring innovativ och cirkulär design.

”Mod och nyfikenhet”

Anna Lidström, doktorand i hållbar modedesign vid Textilhögskolan och konstnärlig ledare för Re:textile, var tillsammans med Science Park Borås designtekniker Jennifer Tengroth kursledare. Hon är nöjd med resultatet efter den avslutande workshopen i Borås.

– Det har varit jättekul att se folks energi och kreativitet. Alla har varit så orädda och nyfikna, vilket gjort att de vågat ta sig an varenda maskin vi har och materialet i sig, säger Anna Lidström.

Anna Lidström tillsammans med de deltagande studenterna.

Hon berättar att målet med utbildningsinsatsen har varit att skapa nya perspektiv på vad hållbarhet för olika material kan innebära.

– De som har en designingång till frågorna har en nyfikenhet och förmåga att handgripligen ta sig an råmaterialet som kan skapa nya innovativa lösningar. Att inte bara prata om det utan faktiskt mala ner grejer för att bygga upp dem igen. Det krävs mod för att hitta de nya lösningarna!

Remake-utmaning

Uppdraget för studenterna som deltog i designfestivalen var att under de två dagarna genomföra en remake-utmaning. Råmaterialet: en gigantisk hög med kasserade kläder. Syftet var att, med hjälp av DO-tanks maskiner och möjligheter, utforska olika tekniker för att skapa nya uttryck genom redesign.

Under den avslutande presentationen visades allt ifrån strimlade t-shirts till hopsydda jeans – och en ryggsäck som kan vikas ut till ett picknickbord!

Varje grupp redovisade sina koncept, förklarade tankarna bakom remaken och blev sedan fotograferade i DO-tank Centers Styleshoot.

Harriet Kyolaba studerar till vardags på Tillskärarakademin i Malmö. Efter utbildningen planerar hon att öppna en egen designbutik i Helsingborg, där hon definitivt kommer att fortsätta med remake och upcycling.

– Vi visste inte vad vi hade att förvänta oss när vi kom hit, men nu vill jag inte åka härifrån! Det har varit fantastiskt att se alla andras idéer utifrån de stora klädhögarna vi plockat vårt material ifrån. Jag kommer aldrig slänga ett plagg igen, säger Harriet Kyolaba.

Harriet Kyolaba, student vid Tillskärarakademin i Malmö, valde att jobba med sitt favoritmaterial: jeans.

”Inspirerande att träffa likasinnade”

Peer Cox är modedesigner och baserad i Berlin, där han driver en egen Youtube-kanal med remake och materialexperiment. Att få besöka miljön i DO-tank Center och träffa likasinnade ser han som extremt givande.

– Jag jobbar mycket ensam, så det är väldigt inspirerande att få träffa andra som tänker likadant. Och så har jag fått lära mig nya brodyrtekniker, säger Peer Cox.

Berlinbaserade designern Peer Cox testade strukturer för broderade rutnät av tygremsor, en hållbar konstruktion som hade kunnat användas till väskor eller möbler.

”Väldigt stimulerande miljö”

Från Umeå universitet kom en grupp elever som läser kursen Design och kläder på institutionen för estetiska ämnen. Lotta Lundstedt och Karin Ågren, lärare på utbildningen, är nöjda med samarbetet.

– Vi har inte tillgång till den här typen av maskiner hos oss, så det är en väldigt stimulerande miljö att få prova på, säger Lotta Lundstedt.

Lotta Lundstedt och Karin Ågren, lärare på Tillskärarakademin i Umeå.

Hon får medhåll av sin kollega.

– Föreläsningarna har kickat igång en massa tankar och perspektiv kring konsumtion och görande, säger Karin Ågren och lyfter fram besöket av Kata Nylén från Klimatspykologerna som en höjdpunkt under festivalen.

Text: Christian Naumanen
Foto: Vasilios Bartziokas

Designfestivalen Många M:en arrangerades som en del i en utbildningsinsats inom Textile & Fashion 2030, den nationella plattformen för hållbart mode och textilier. Läs mer om Textile & Fashion 2030 på plattformens hemsida.