Projektet Mikrofabriker utvecklar en remake-maskin

remakemaskin

Historiskt sett har vi varit bra på att öka livslängden på klädesplagg som redan är tillverkade genom att lappa, laga och sy om. Det är ett hantverk som vi nu börjar värdesätta igen, men som de flesta inte längre behärskar. Tänk om det fanns en maskin som kunde göra jobbet åt oss – en remake-maskin.

Projektet Mikrofabriker ska utveckla ett koncept för en remake-maskin för kläder; en maskin som identifierar defekter på plagg och automatiskt applicerar designelement så som brodyr, patches eller tryck så att plagget får nytt liv och framförallt ett förlängt liv. En prototyp ska utvecklas som sedan kommer att finnas tillgänglig i DO-tank Center på Science Park Borås. Intresset från modebranschen att delta i utvecklingen är stort och innefattar både e-handlare, secondhand-aktörer och start-ups.

– Den hållbara framtiden är redan här. Vi har kunskapen, erfarenheten och entreprenörerna runt omkring oss som kan få det här att hända. Genom att kombinera automation och textilproduktion kan vi lösa några av de problem som branschen har skapat under de senaste 30 åren, säger Erik Valvring, innovationsstrateg på Science Park Borås.

I prototypen kombineras automation från industrin med tekniker från klädproduktion. Tanken är att testa lösningar som vision-system, automatiska symaskiner, smarta infärgningsmaskiner och AI-lösningar för design av plagg. Parallellt med prototyputvecklingen kommer olika affärsmodeller att utforskas och utvecklas.

– Projektet Mikrofabriker skapades för att vi såg möjligheter att implementera flexibel automation för att skapa kundanpassade produkter med en cirkulär affärsmodell. Vi använder affärsmodellen som ett strategiskt verktyg för att utveckla konkurrenskraftiga tjänster och produkter, säger Elin Asplund, projektledare på Automation Region.

Tillverkningen av kläder och skor står för 10 procent av de globala växthusgasutsläppen. Det är mer än alla internationella flyg- och sjötransporter tillsammans. Genom att driva utvecklingen mot lokal produktion med hög automationsgrad och små, anpassade kollektioner skapas arbetstillfällen, konkurrenskraft och hållbarhet.

– Sverige kan gå före med automatiserade lösningar för reparationer, remake och secondhand-mode. På så sätt kan vi skapa förutsättningar för konkurrenskraftiga företag i en kommande miljardindustri, säger Ellen Flybäck, projektledare för projektet Mikrofabriker vid Science Park Borås.

 

Om Mikrofabriker

Projektet Mikrofabriker undersöker om det med hjälp av automation, det vill säga robotik, digitalisering och annan teknologi, går att skapa lönsam och småskalig textil produktion i Sverige.  Projektet drivs av Science Park Borås och Automation Region och är finansierat av Tillväxtverket, Vinnova, Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, Högskolan i Borås och ACG Nyström. Läs mer om projektet